Στη σχετική εισήγηση που παρουσίασε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και μέλος του διοικητικού συμβουλιου της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, ανέφερε ότι οι απαλλοτριώσεις αυτές “κινδυνεύουν με αυτοδίκαιη άρση καθώς, ελλείψει πόρων, δεν θα συντελεστούν, εντός του προβλεπόμενου χρόνου από τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης προσωρινού ή οριστικού καθορισμού της σχετικής αποζημίωσης”.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Δανιηλίδης επισημαίνει ότι, μόνο στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, οι σχετικές εκτάσεις υπερβαίνουν τα 200 στρέμματα ενώ αφορούν πάνω από 50 χώρους σε διάφορους δήμους. “Έχουμε ζητήσει να υπάρξει ειδική χρηματοδότηση για να κρατηθούν τα οικόπεδα, γιατί αν ξεφυτρώσουν οικοδομές χαθήκαμε, δεν θα υπάρχει ποτέ η δυνατότητα να φτιάξουμε σχολεία” τονίζει χαρακτηριστικά.
Στην κατάσταση αυτή, όπως λέει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός της ματαίωσης του διαγωνισμού για Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με αντικείμενο την ανέγερση 16 σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενώ είχε ανακηρυχτεί προσωρινή ανάδοχος, η σύμβαση σύμπραξης δεν υπογράφτηκε ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ -ΚΜ ζητά την πρόβλεψη τεσσάρων ειδικών κονδυλίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά για την κατασκευή νηπιαγωγείων, ΕΠΑΛ και σχολικών κτιρίων σε περιοχές που υπάρχουν ακόμη διπλές βάρδιες, καθώς και για απαλλοτριώσεις χώρων.
Επιπλέον, η ΠΕΔ ζητά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ώστε να μεταφερθούν τα αναγκαία κονδύλια στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των περιφερειών εκείνων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα σχολικής στέγης.
Τον προβληματισμό των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα παρατηρούνται όχι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία αλλά σημειακά, σε ορισμένες περιοχές, θύλακες εκρηκτικής αύξησης του πληθυσμού.
Μια τέτοια περιοχή είναι εκείνη των επεκτάσεων του δήμου Ευόσμου- Κορδελιού για την οποία ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι φιλοξενεί πληθυσμό με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο. “Δεν είναι δυνατόν να έχουμε παιδιά σε κοντέινερ επί χρόνια” είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος μεταξύ της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των κεντρικών φορέων προκειμένου να διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ