Το πρώτο περιστατικό συνέβη το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1997 όταν πραγματοποιήθηκε στην φοιτητική εστία επί της οδού Πατησίων 279 συναυλία με τη συμμετοχή διαφόρων συγκροτημάτων. Μετά το τέλος της συναυλίας ομάδα 100 περίπου κουκουλοφόρων βγήκαν από την φοιτητική εστία με ρόπαλα και άρχισαν να πετάνε βόμβες μολότωφ προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα.Την ώρα εκείνη περνούσε λεωφορείο της ΕΘΕΛ που έκανε το δρομολόγιο Μαρούσι – Αθήνα και στην στάση του Αγίου Λουκά, ομάδα κουκουλοφόρων με ρόπαλα ακινητοποίησαν το λεωφορείο και αφού έσπασαν τα τζάμια πέταξαν μέσα βόμβες μολότωφ. Αμέσως άρπαξε φωτιά, ενώ έντρομοι οι επιβάτες και ο οδηγός κατέβηκαν από το λεωφορείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.
Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνεται πως οι δυνάμεις της Αστυνομίας (ΥΜΕΤ) κατέφθασαν στην φοιτητική εστία μετά την έναρξη των επεισοδίων για να προστατεύσουν τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήδη είχαν καταφθάσει και είχαν πιάσει δουλειά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι τα αρμόδια όργανα της ΕΛΑΣ, αν και είχαν λάβει εντολές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα λόγω της επίμαχης συναυλίας, «δεν ευρίσκοντο εκεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά έφθασαν εκεί μετά την έναρξη των επεισοδίων, χωρίς να προσδιορίζεται από την Αστυνομία η ώρα άφιξης των αστυνομικών δυνάμεων, πάντως είχε λάβει χώρα η πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκε το λεωφορείο».
Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με περιστατικό που συνέβη το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 1998, μετά από μουσική εκδήλωση 600 περίπου ατόμων που είχε γίνει στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου κατά του γνωστού, τότε «Νόμου Αρσένη» για την παιδεία.
Με το τέλος της εκδήλωσης 50 κουκουλοφόροι με ξύλα, πέτρες, κ.λπ, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότωφ καταστρέφοντας από πυρκαγιά καταστήματα και αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σχολικό λεωφορείο και ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ. Τον εμπρησμό των δυο αυτών λεωφορείων ανέλαβε η οργάνωση «Αναρχική Περίπολος στους Δρόμους».
Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας και πάλι ανακύπτει ευθύνη των οργάνων της ΕΛΑΣ, καθώς ενώ είχαν λάβει τις σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας στις τρεις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, αυτές δεν εκτελέστηκαν. Είχαν διατεθεί αρχικά 15 αστυνομικοί οι οποίοι μειώθηκαν στην συνέχεια στους 10, καθώς οι 5 στάλθηκαν να περιφρουρήσουν το απειλούμενο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, καθώς τα περιθωριακά άτομα είχαν πλησιάσει εκεί (Αστυνομικό Τμήμα). Και πάλι κρίθηκε από το ΣτΕ ότι δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.
Τελικά, επιδικάστηκε το ποσό των 137.931 ευρώ για την καταστροφή κάθε ενός από τα δύο λεωφορεία που καταστράφηκαν (συνολικά 275.862 ευρώ). Το ποσό αυτό μαζί με τους τόκους όλων αυτών των ετών ανέρχεται τελικά στα 700.000 ευρώ. Ποσό που υποχρεούται το Δημόσιο να καταβάλει.