Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ διακηρύσσουν την κοινή στάση τους τόσο ως μέλη της Συμμαχίας αλλά και λόγω της δέσμευσή τους στις αρχές της δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων Δικαίου, τονίζοντας ότι ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την ειρήνη την ασφάλεια και στην σταθερότητα στο σύνολο της ευρωατλαντικής περιοχής σε συμφωνία με της αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ.
Σε ότι αφορά τις απειλές κατά της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, στην Διακήρυξη εγκαλείται η Ρωσία “για τις ενέργειές της, ειδικά στην Ουκρανία” τις οποίες το ΝΑΤΟ θεωρεί ως υπονομευτικές της βασισμένης σε κανόνες τάξης στην Ευρώπη.
Στην Διακήρυξη επισημαίνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που αναδύονται από την αστάθεια στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική.
Τονίζεται ότι η συλλογική άμυνα παραμένει η θεμελιώδης ευθύνη του ΝΑΤΟ, ενώ με την αναχαίτιση και την άμυνα της Συμμαχίας να εδράζεται σε ένα σύστημα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών μέσων. Σημειώνεται επίσης ότι η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί, ενώ οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έλαβε η Συμμαχία στην Ουαλία.
Το ΝΑΤΟ αναφέρει στην Διακήρυξη ότι θα λάβει μέτρα αναχαίτισης και άμυνας από απειλές, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται αυτές, ενώ θα ενισχύσει την παρουσία των δυνάμεών του στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας.
Στην Διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ είναι αμυντικού χαρακτήρα.
Τονίζεται ότι το ΝΑΤΟ δεν συνιστά απειλή για καμία χώρα, δηλώνεται η ετοιμότητα της Συμμαχίας για διάλογο με την Ρωσία και η προσδοκία οικοδόμησης δημιουργικής σχέσης με την Ρωσία “όταν οι ενέργειες της Ρωσίας το επιτρέψουν”.
Στην Διακήρυξη αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει τον πολιτικό διάλογο και την πρακτική συνεργασία με τους εταίρους του στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική, θα συνδράμει στην εκπαίδευση στο Ιράκ, ενώ αεροσκάφη Awacs θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν την Συμμαχία κατά του ISIS.
Σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, η Συμμαχία αναφέρεται στην συμβολή της στην διαχείρισή τους και δηλώνει την ετοιμότητά της για οποιαδήποτε επιπλέον συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες στην Μεσόγειο σε συνεργασία με την ΕΕ. Επίσης θα διατηρήσει την υποστήριξη της στο Αφγανιστάν.
Το ΝΑΤΟ επιπλέον θα παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και την Γεωργία ενώ θα συνεχίσει να συνδράμει την Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Το ΝΑΤΟ θα εμβαθύνει τις σχέσεις του με τους εταίρους του στην Βαλτική, την Μαύρη Θάλασσα και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα διατηρήσει την επιχείρησή του στο Κόσοβο.
Στην Διακήρυξη υπογραμμίζεται η αυξανόμενη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου.
Στο κείμενο διακηρύσσεται η πολιτική “ανοιχτών θυρών” του ΝΑΤΟ και η προσδοκία εισόδου στην Συμμαχία του Μαυροβουνίου.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα διεξαγάγουν την επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες το 2017, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
“Αναμένουμε τη συνάντησή μας πάλι το 2017 στο νέο μας αρχηγείο στις Βρυξέλλες”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη Βαρσοβία, λίγες ώρες πριν από το τέλος της συνόδου η οποία ενέκρινε τη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου.
Η νέα έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είναι ένα φουτουριστικό κτιριακό συγκρότημα με γυάλινη πρόσοψη. Βρίσκεται σε σημείο που δεν απέχει πολύ από τις σημερινές εγκαταστάσεις του οργανισμού και είναι κοντά στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.
Στη μελλοντική έδρα της Συμμαχίας, η κατασκευή της οποίας στοίχισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα στεγαστούν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, τα γραφεία των 28 κρατών μελών καθώς και αυτά των χωρών εταίρων της Συμμαχίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ