Το ΔΝΤ ζήτησε να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες σχετικά με τη συμμετοχή μικροεπενδυτών στο κόστος εξυγίανσης των ιταλικών τραπεζών (bail – in), σημειώνοντας ότι τα «πολύ υψηλά» ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αργές δικαστικές διαδικασίες πιέζουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς, τονίζει το Bloomberg.
Το ΔΝΤ ζήτησε, επίσης, τη λήψη μέτρων, που περιλαμβάνουν πιο εντατική χρήση εξωδικαστικών μηχανισμών αναδιάρθρωσης (των κόκκινων δανείων), την ενισχυμένη εποπτεία και μία συστηματική αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών που δεν υπόκεινται σε αντίστοιχη αξιολόγηση από την ΕΚΤ.
«Οι ανησυχίες που σχετίζονται με το bail – in των μικροεπενδυτών πρέπει να αντιμετωπισθούν κατάλληλα», αναφέρει το ΔΝΤ στην τακτική έκθεσή του για την ιταλική οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις «είναι κρίσιμης σημασίας για την εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη στήριξη της ανάκαμψης», σημειώνεται στην έκθεση, ενώ τονίζεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να σταθεροποιείται στο 18% των συνολικών δανείων.
Οι συζητήσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει να υποστούν ζημιές, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι κανόνες που εφαρμόζονται από φέτος απαιτούν την απορρόφηση ζημιών των τραπεζών από τους ομολογιούχους και μετόχους τους στην περίπτωση διάσωσης, η διαδικασία που αποκαλείται bail – in.
Η Ρώμη επιδιώκει να εγκρίνει διάταγμα, το οποίο θα προβλέπει κρατική εγγύηση για τις τράπεζες, ώστε να τις βοηθήσει να πουλήσουν «κόκκινα» δάνειά τους στις αρχές του Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, προσθέτοντας ότι το πρώτο χαρτοφυλάκιο (κόκκινων δανείων) είναι έτοιμο για πώληση.
«Εάν υπάρξει κάποιος τρόπος, με τον οποίο οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνειά τους, αυτό θα ήταν πολύ θετικό για την οικονομία και, με τη σειρά του, θα επέτρεπε περαιτέρω μείωση στα spreads (τις διαφορές) των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (από τις αντίστοιχες των γερμανικών ομολόγων)», δήλωσε υπεύθυνος για τη στρατηγική της Mizuho.
«Μετά από ό,τι συνέβη με την έξοδο της Βρετανίας, κατά την άποψή μου είναι απαραίτητο να υπάρξει κοινή λογική στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του την Τρίτη (12.07.2016), αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο Ρέντσι κάλεσε τις τράπεζες «να επιστρέψουν στον δανεισμό προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν «κανόνες που είναι λίγο πιο λογικοί, λίγο πιο ξεκάθαροι, λίγο πιο ανθρώπινοι».
Οι ιταλικές Αρχές σπεύδουν να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επιβαρύνεται από κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 360 δισ. ευρώ, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από την ΕΚΤ στις ιταλικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια που υπονομεύουν τον δανεισμό.
Όλα αυτά ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν, καθώς η Ρώμη πλησιάζει σε μία συμφωνία για την προστασία των τραπεζών της που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι είναι «απόλυτα εφικτή» μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα επιτρέψει την κρατική στήριξη των πιο αδύναμων τραπεζών της.
Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν 2 μονάδες βάσης στο 1,12%, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb, ενώ αρχικά κινήθηκαν ανοδικά. Η διαφορά τους με τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών εβδομάδων. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν σχεδόν 4% σήμερα, με αιχμή την αύξηση κατά σχεδόν 7% της μετοχής της UniCredit, μετά την πώληση μεριδίου της διαδικτυακής τραπεζικής της μονάδας.
Η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας «είναι πιθανόν να παραταθεί και υπόκειται σε κινδύνους», με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται στο 1,1% φέτος και το 1,3% το 2017, αναφέρει, στο μεταξύ, το ΔΝΤ. «Οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί, μεταξύ άλλων από την αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς, την αύξηση των μεταναστών και μετωπικούς ανέμους από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου», σημειώνεται στην έκθεση, ενώ προστίθεται: «Αυτή η διαδρομή της ανάπτυξης θα σήμαινε επιστροφή στα προ της κρίσης (του 2007) επίπεδα παραγωγής μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 2020 και μία διεύρυνση της απόκλισης του ιταλικού εισοδήματος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που αυξάνεται ταχύτερα».
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι «το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κοντά στο 133% του ΑΕΠ, ένα επίπεδο που περιορίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αντίδραση σε περίπτωση σοκ». Η δυναμική του χρέους αναμένεται να μειωθεί μόνο σταδιακά στα επόμενα χρόνια και να παραμείνει ευάλωτη σε σοκ. Το ΔΝΤ κάλεσε τις ιταλικές Αρχές να υλοποιήσουν ταχύτερα μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη, με «μεγαλύτερη προτεραιότητα στις χαμηλότερες και πιο αποδοτικές δαπάνες και τη λιγότερο στρεβλωτική φορολόγηση, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εισαγωγή ενός σύγχρονου φόρου στην ακίνητη περιουσία».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ