Σε ότι αφορά τις παλαιότερες διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ περί υποκλοπών, ο πρόεδρος της ΒτΕ δηλώνει με παρρησία ότι οι σχετικές διαβεβαιώσεις των κρατικών Αρχών δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθησυχαστικά σε ότι αφορά ενδεχόμενες , άλλου τύπου, παρακολουθήσεις από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ή από υπηρεσίες με διεθνείς αναφορές.
Ο πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ επισημαίνει ότι «για μια ακόμη φορά, φαίνεται το μέγεθος της διεθνούς και εγχώριας πολιτικής υποκρισίας, που παρακολούθησε σε όλη του τη διαδρομή το εγχείρημα, να εγκλωβιστεί η χώρα στο περίφημο πρόγραμμα των διαδοχικών μνημονίων». Σημείωσε ότι η εξαρχής πρόταση των στελεχών της FΕD και του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους δεν υλοποιήθηκε για να μην έχουν επιπτώσεις οι τράπεζες της Γερμανίας και Γαλλίας θέση την οποία υπηρέτησαν επί χρόνια οι κυβερνήσεις της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ ομνύοντας την περίφημη «βιωσιμότητα του χρέους».
Αναφορικά με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και την θέση της χώρας μας εντός του, ο κ. Βούτσης εκτιμά ότι «ο επόμενος χρόνος θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον» ενώ μέχρι τις γερμανικές εκλογές στο τέλος του 2017, θα έχουν οροθετηθεί απολύτως οι σαφείς διαχωριστικές πάνω στις πολιτικές και τις κεντρικές επιλογές αναφορικά με τους στόχους που είχαν τεθεί από το πρόγραμμα- μνημόνιο αλλά και τη γενικότερη πολιτική διεξόδου της ΕΕ από μια πολύπλευρη κρίση .
Επιπλέον, θεωρεί ότι «η Ευρώπη έχει φθάσει στα όρια της από όταν η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ οδηγούσε νομοτελειακά σε ανισότητες και αποκλίσεις και όταν τα άτυπα όργανα (π.χ. eurogroup) είχαν το πάνω χέρι σε σχέση με τα εκλεγμένα».
Τέλος για το άνοιγμα που επιχειρείται ενόψει του συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βούτσης δηλώνει ότι η λειτουργία του κόμματος, και η κουλτούρα του, επιτρέπει και ενθαρρύνει τη συγκρότηση τάσεων. Προϋποθέτει, όμως, συμπληρώνει αποφασιστικά βήματα ώστε να μην εκλαμβάνεται και να μην λειτουργεί ως ένα «κόμμα – συνισταμένη τάσεων»