Παρασκευή, 30 Αυγ.
26oC Αθήνα

Θ. Παντελάκης στην Εξεταστική: Δάνεια 240 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων και στα ΜΜΕ άρχισε η εξέταση των τριών τελευταίων διοικητών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, που είχε και την μεγαλύτερη χορήγηση δανείων προς τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο κύκλος εξέτασης των πρώην διοικητών της ΑΤΕ ξεκίνησε με τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη, που διετέλεσε χρονικά τελευταίος διοικητής της τράπεζας από την περίοδο 9 Δεκεμβρίου 2009 έως 26 Ιουλίου του 2012, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί θα καταθέσει ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Πέτρος Λάμπρου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Δημήτρης Μηλιάκος.

Ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης ανέφερε ότι όταν ανέλαβε την διοίκηση της τράπεζας τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στην ΝΔ ανερχόντουσαν σε 105 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ σε 96,8 εκατ. ευρώ με εκχώρηση τετραετή των κρατικών επιχορηγήσεων, με την μέθοδο των αλληλόχρεών λογαριασμών και ήταν ενήμερα. Τα στελέχη της τράπεζας σε όλες τις εκθέσεις προβλέψεών τους χαρακτήριζαν τα δάνεια στα κόμματα μηδενικού ρίσκου καθώς θεωρούσαν ότι «είχε να κάνει ουσιαστικά με το ελληνικό δημόσιο» καθώς οι τράπεζες δουλεύουν με κανόνες και δεδομένα.

Το 2010, είπε ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης αρχίσαμε να κατανοούμε ότι τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν καθώς υπήρχαν επαναλαμβανόμενες εκλογές και όχι ανά περίπου τετραετία και άλλαζαν τα ποσοστά των κομμάτων. Έτσι αποφασίσαμε ότι δεν θα έπρεπε να συνεχίσουμε τον ίδιο τρόπο την χρηματοδότηση των κομμάτων μια και δεν θα μπορούσαν αυτά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με αυτούς τους όρους καθώς άρχισε να μειώνονται οι κρατικές τους επιχορηγήσεις.

Ειδικά το 2012 όταν η Βουλή νομοθέτησε τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και υπήρξε και η καθυστερήσεις χορηγήσεων των κρατικών επιχορηγήσεων α πό τον προϋπολογισμό στα κόμματα τα καλέσαμε και τους ζητήσαμε να μας φέρουν ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων τους. Πράγματι, αυτά ανταποκρίθηκαν και η τράπεζα παράλληλα προχώρησε σε αυξήσεις των εγγυήσεων των κρατικών κομματικών ενισχύσεις έως το 2016 για το ΠΑΣΟΚ και έως το 2017 για τη ΝΔ, επίσης ζητήσαμε και απαιτήσαμε να υπάρξει έγγραφη δέσμευση ότι δεν θα δοθούν εκχωρήσεις των κομματικών ενισχύσεων αυτών των ετών σε καμία άλλη τράπεζα ενώ αύξησα και το βασικό επιτόκιο από 1,90 % καθαρό που ήταν σε 7,95% καθαρό, παρ’ όλο που ακόμα τότε, δεν υπήρχε καμία μείωση πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτή η πολιτική είπε ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης η ΑΤΕ να αυξήσει τα έσοδα της κατά 35 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις μειώσεις στα ποσά της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων που αποφάσισε και ψήφισε η Βουλή καθώς και ότι θα προηγούνται των τραπεζικών υποχρεώσεων οι αποπληρωμές μισθών σε υπαλλήλους των κομμάτων, οι καταβολές σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης είπε πως κατέθεσε αγωγή προς το Δημόσιο και τα δύο κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καθώς με τον νόμο αυτά, τα κόμματα δεν θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και ουσιαστικά κατέπιπταν οι εξασφαλίσεις που είχε λάβει η τράπεζα. Εμείς ,είπε, την αλλαγή του νόμου δεν μπορούμε να την προβλέψουμε όταν χορηγούμε ένα δάνειο.
Τα δάνεια της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επειδή όμως ήταν ενήμερα μέχρι την εκκαθάριση της ΑΤΕ και τον διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς με το υπόλοιπο «καλό» τμήμα, δηλαδή τα εξυπηρετούμενα δάνεια της ΑΤΕ.

Σχετικά με τα δάνεια σε ΜΜΕ, ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης είπε πως επί των ημερών διοίκησης του στην ΑΤΕ, η τράπεζα δεν εκχώρησε κανένα δάνειο σε τηλεοπτικό σταθμό, εκτός από ένα δάνειο που υπήρχε στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Ερωτηθείς για την άδεια του SEVEN X που είχε ενεχυριασμένη η ΑΤΕ έναντι δανείων που είχε χορηγήσει και την πώλησή της, χωρίς ο αγοραστής να οφείλει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του σταθμού στην τράπεζα, ανέφερε πως αυτή η πράξη δεν έγινε επί των ημερών του.
Ο κ. Θεόδωρος Παντελάκης σήμερα έχει δημιουργήσει μια μικρή εταιρείας παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και είμαι μέλος σε διάφορα ΔΣ, μεταξύ αυτών της ΕΛΑΚΤΩΡ και εκπρόσωπος των μικρομετόχων στα Ελληνικά Πετρέλαια.
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε