Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στην δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και προσπαθώντας να διεμβολίσει τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ και τοτ ΠΟΤΑΜΙΟΥ είπε «εγώ δέχθηκα την πρόταση για μια διακομματική επιτροπή. Η συζήτηση δεν πρέπει να ενοχοποιείτε. Ο διάλογος οφείλει να ξεκάνει την επομένη ημέρα από ένα νόμο για να γίνει αυτός καλύτερος και έτσι μπορεί η συζητηση αυτή για όλα τα θέματα να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα ψήφισης του νόμου»!
Όλοι μαζί είπε «μπορούμε να βρούμε λύση για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού και όλοι έχουμε την ίδια άποψη. Δεκαπέντε χρόνια όμως που κυβερνούσατε εσείς (είπε προς το ΠΑΣΟΚ) και εγω μαζί σας και δεν το κάναμε… Τώρα θα το κάνουμε… Η κυβέρνηση αυτή έχει 3 χρόνια να κυβερνήσει Και μέσα από την διακομματική επιτροπή που αποδεχθήκαμε, αυτό θα το κάνουμε… όπως και για τον κοινωνικό έλεγχο των αντιπροσώπων (βουλευτων) όπως και για την κατάτμιση των μεγάλων περιφερειών…»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και στο ΠΟΤΑΜΙ και αναφερόμενος στο οποιοδήποτε μπόνους είπε «εσάς τι σας αφορά εάν υπάρχει μπόνους για το πρώτο κόμμα; Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πολύ αυστηρός απέναντί σας για αυτές τις επιλογές σας… εάν θα έχουμε μονοκομματικές κυβερνήσεις, εσάς τι σας αφορά αυτό; Το λογικό θα ήταν να συμπορευτείτε με τις προοδευτικές δυνάμεις» ενώ απαντώντας και στην κριτική του Στάθη Παναγούλη σχετικά ε τις δηλώσεις του ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου που θα ψηφιστεί από την ολομέλεια οι αλλαγές αυτές υπάρχει χρόνος να βρεθούν οι «3» βουλευτές για να συμπληρωθούν οι 200 είπε ότι «εγώ δεν απευθυνόμουν μεμονομένα σε κάποιους βουλευτές αλλά στα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου γιατί όπως λένε οι ψυχολόγοι η δεύτερη σκέψη είναι καλύτερη από την πρώτη …»
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι διεργασίες που έχουν συμβεί στην κοινωνία από το 2009 και μετά έχουν συμβάλει στην ωριμότητα του ελληνικού λαού. Αυτονομίες δεν υπάρχουν πια και είναι απαγορευτικές τέτοιες σκέψεις». Παράλληλα ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής επιτέθηκε και στη ΝΔ που επιμένει σε εκτρωματικούς εκλογικούς νόμους που παράγει εκλογικές τερατογεννέσεις μεσα από διατυπωμένα αληθοφανή επιχειρήματα περί κυβερνησιμότητας. Και σημείωσε “μετά το 2009 ακόμα και με το μπόνους των 50 εδρών το πρώτο κόμμα εξασφάλισε κυβερνησιμότητα; Ή είχαμε συγκυβερνήσεις με κόμματα που είχαν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές;”