Σάββατο, 31 Αυγ.
24oC Αθήνα

Βουλή: Πόσα είναι τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ στην Πειραιώς

Βουλή: Πόσα είναι τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ στην Πειραιώς

Σε 230 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα καταγγελμένα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς. Εξ αυτών τα 131,4 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη ΝΔ και τα 108,1 εκατομμύρια ευρώ το ΠΑΣΟΚ.

 

Τα δάνεια αυτά δεν έχουν αναδιαρθρωθεί, έχουν παλά γίνει κάποιες συζητήσεις με τους οικονομικούς διευθυντές των δύο κομμάτων και έχουν ήδη καταγγελθεί και η Τράπεζα έχει ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για την είσπραξή τους. Το 2015. η Τράπεζα παρακράτησε μόνο ένα μικρό ποσοστό από το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης των δύο αυτών κομμάτων καθώς σύμφωνα με το νόμο το 40% της χρηματοδότησης που λαμβάνει ένα κόμμα είναι ακατάσχετο, ενώ από το υπόλοιπο ποσοστό 60% προηγείται πρώτα το Δημόσιο για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και στην συνέχεια έρχονται οι τράπεζες.

Αυτά ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Πουλόπουλος κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την τραπεζική δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, επεσήμανε ότι τα μεγαλύτερα ποσά των δανειοδοτήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας κατά τα προηγούμενα έτη και αυτά πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το 2012 που πέρασε τμήμα της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς. Από την ακρόαση του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς προέκυψε ότι η ΑΤΕ είχε χορηγήσει το 72% των δανείων που έχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αυτά πέρασαν στην Πειραιώς καθώς κατά το διαχωρισμό των δανείων σε «εξυπηρετούμενα» και «καταγγελθέντα» που παρέμειναν στο χαρτοφυλάκιο της «κακής» ΑΤΕ, εκείνη την περίοδο τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν εντός του ορίου της καταγγελίας τους και έτσι πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, επίσης ανέφερε πως η Πειραιώς έχει χορηγήσει και ένα δάνειο – λίζινγκ, με εξασφάλιση ακινήτου στο ΚΚΕ που είναι ενήμερο καθώς εξυπηρετείται κανονικά από το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Σε ότι αφορά τα δάνεια προς ΜΜΕ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς είπε πως έχουν χορηγηθεί συνολικά δάνεια ύψους 432 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 έχουν εξασφαλίσεις. Από το σύνολο των 432 εκατ. ευρώ περίπου 202 εκατ. ευρώ έχουν καταγγελθεί και το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν 110 εκατ. που είχαν χορηγηθεί στο ΑΛΤΕΡ, 48 εκατ. ευρώ στο ΜΕGA, 14 εκατ. ευρώ στις εκδόσεις ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ και 5 εκατ. ευρώ στον εκδοτικό όμιλο ΛΥΜΠΕΡΗΣ.

Η εξέταση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργου Πουλόπουλου συνεχίζεται με ερωτήσεις βουλευτών- μελών της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε