Σάββατο, 20 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Κατρούγκαλος: Συζητάμε μόνο ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και συλλογικές διαπραγματεύσεις – Το κείμενο “φωτιά” των δανειστών

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

– Κείμενο σοκ 21 σελίδων από τους δανειστές στα χέρια της κυβέρνησης
– Ζητούν… να μετατραπεί η Ελλάδα σε εργασιακή ζούγκλα
– Στο “απόσπασμα” οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία
– Για τις επιχειρήσεις ζητούνται τα δικαιώματα των ομαδικών απολύσεων αλλά και της ανταπεργίας
– Γιώργος Κατρούγκαλος: δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση, είναι υπόμνημα προς την Επιτροπή Ειδικών
– Το κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, λέει ο υπουργός Εργασίας

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το κείμενο σοκ των 21 σελίδων, με το οποίο οι δανειστές ζητούν… να μετατραπεί η Ελλάδα σε εργασιακή ζούγκλα. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεν διαψεύδει ότι το κείμενο βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης αλλά διαμηνύει πως η Αθήνα δέχεται να συζητήσει μόνο για τις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού», λέει ο υπουργός Εργασίας σε δήλωσή του στον ΑΝΤ1 για το κείμενο των 21 σελίδων με τις προτάσεις σοκ των δανειστών για τα εργασιακά που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Όπως τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, το κείμενο δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση αλλά είναι υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών. «Η κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Το έγγραφο 21 σελίδων, που παραδόθηκε στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης σκιαγραφεί τις ριζικές αλλαγές που ζητούν στην αγορά εργασίας οι δανειστές. Ο σημερινός κατώτατος μισθός θεωρείται υψηλός, ενώ στο “απόσπασμα” αναμένεται να στηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, την ίδια ώρα που για τις επιχειρήσεις ζητούνται τα δικαιώματα των ομαδικών απολύσεων αλλά και της ανταπεργίας (λοκ άουτ).

Υπονομεύεται το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, καθώς για να κηρυχθεί μια τέτοια θα πρέπει να αποφασιστεί από την πλειοψηφία των εργαζομένων του εκάστοτε χώρου (και όχι του συνδικαλιστικού φορέα που ως τώρα ίσχυε). Ακόμα οι δανειστές ζητούν μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε οι εργαζόμενοι να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κατά κανόνα βγάζουν τις απεργίες “παράνομες και καταχρηστικές”.

Η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου

Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν
.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε