Σάββατο, 31 Αυγ.
24oC Αθήνα

Με τα… κομπιουτεράκια ανά χείρας τα κόμματα στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με τα πολιτικά κόμματα να έχουν βγάλει κομπιουτεράκια και να αθροίζουν δυνάμεις, άρχισε στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής η επεξεργασία της κυβερνητικής πρότασης για αλλαγή του εκλογικού νόμου και με στόχο να ισχύσει άμεσα στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν.

Κάτι που για να επιτευχθεί θα πρέπει οι διατάξεις του να ψηφιστούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές, σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή. Και κυρίως, το άρθρο 4 στο οποίο αναφέρεται πως «η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 (που καθιερώνει την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων) και 3 (την κατάργηση των διατάξεων 1 και 2 του ν. 3636/2008 με το μπόνους των 50 εδρών) αρχίζει από τη δημοσιοποίηση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζονται από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τριών (200) του όλου αριθμού των βουλευτών».

Ποιο θα είναι τελικά το πρόσημο της «ανισότητας» μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων, που επιθυμούν την άμεση εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές και από την άλλη πλευρά τα κόμματα που διαφωνούν, είναι πολιτικά οριακά αμφίρροπο και ανοιχτό. Κάτι που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε