Κυριακή, 6 Οκτ.
28oC Αθήνα

Εκλογικός νόμος: Μόνο με 35% και πάνω το μπόνους – Ποια είναι τα δύο βασικά σενάρια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Κούρεμα στο μπόνους του πρώτου κόμματος, θα παίρνει επιπλέον μόνο 30 βουλευτές
– Το μπόνους εδρών θα δίδεται μόνο με ποσοστό 35% – 40%
– Ποια είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 4 το απόγευμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να λύσει το “γόρδιο δεσμό” που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα όσο αφορά την αλλαγή εκλογικού νόμου, καθώς τα μέλη της θα κληθούν να τοποθετηθούν επί δύο εισηγήσεων-παραλλαγών που επιχειρούν να συνδυάσουν την απλή αναλογική και την πολιτική/κυβερνητική σταθερότητα.

Οι εισηγήσεις προτείνουν:

– η πρώτη, τη μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα σε 30 έδρες και να δίνεται σε κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που συγκεντρώνουν το 35-40%, την οποία υποστηρίζουν στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής

– η δεύτερη, σχεδόν απλή αναλογική, με διατήρηση μόνο του πλαφόν εισόδου του 3% στη Βουλή και την οποία υιοθετούν στελέχη όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και εκλογολόγος της Κουμουνδούρου επί χρόνια Κώστας Πουλάκης κ.α.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η τελική πρόταση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση πρέπει ή θα πρέπει να στοχεύει στο “άνοιγμα” στο χώρο της κεντροαριστεράς και γενικότερα προς τη δημοκρατική αντιπολίτευση, καθώς η Ν.Δ. δύσκολα θα συμφωνήσει σε ένα μοντέλο απλή αναλογικής με αποτέλεσμα να απομονωθεί πολιτικά, όπως συνέβη και στο ζήτημα των offshore.

Οι τελικές ανακοινώσεις πάντως για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση θα γίνουν από τον πρωθυπουργό την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου με σκοπό να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε