Όλα αυτά θα γίνουν μέσα σε 60 λεπτά, ή για να ακριβολογώ σε «60’ Ελλάδα» που απόψε μας ταξιδεύει στη Σίφνο. Στη διάρκεια του 25ου οδοιπορικού της η εκπομπή του ALPHA βρίσκεται στη Σίφνο και όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «εκεί είχαμε και πολλές συναντήσεις. Κατ’ αρχάς στο νησί μένει μόνιμα πλέον η Σούζαν Άσμπι, η πρώτη τηλεοπτική γυμνάστρια της Ελλάδας που ήταν στον “Πρωινό Καφέ” με τη Ρούλα Κορομηλά. Όταν την ρώτησα γιατί πήρε αυτή την απόφαση, μου απάντησε ότι το έκανε για λόγους ασφαλείας. Είχε περάσει πολλές περιπέτειες με διαρρήξεις στην Αθήνα κι έτσι ήθελε να ζήσει σε ένα πιο ήρεμο και ασφαλές μέρος. Η Σούζαν όμως δεν έχει αφήσει τη δουλειά που έκανε, συνεχίζει να κάνει Pilates στο νησί, σε νέους και νέες και όχι μόνο. Μας έδωσε λοιπόν ραντεβού στην παραλία Φάρος όπου έκανε γυμναστική πάνω στην άμμο».
Εκτός όμως από την Σόυζαν Άσμπι στο κυκλαδίτικο νησί είχαν κι άλλες ενδιαφέρουσες συναντήσεις, αφού όπως μου είπε ο δημοσιογράφος «συναντήσαμε και έναν κάμεραμαν ο οποίος τα παράτησε και άνοιξε στο νησί μαγαζί με είδη διατροφής, ενώ συναντήσαμε και την πρώην αρχισυντάκτριά μου στον ΑΝΤ1, τη Μαρία Σταμπουλή, η οποία επίσης τα παράτησε και άνοιξε βιβλιοπωλείο, αλλά και πολλούς πτυχιούχους οι οποίοι τα παράτησαν όλα και ασχολούνται τώρα με τα εικαστικά και εναλλακτικές δραστηριότητες. Ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε που στη Σίφνο έχει μετακομίσει το “πρώτο βιολί” του Μαζωνάκη ο οποίος μάλιστα έγινε παπάς. Και δεν είναι μόνο παπάς αλλά παραδίδει και μαθήματα βιολιού και λαούτου σε νέα παιδιά. Τον συναντήσαμε, λοιπόν, και μας είπε ότι αποφάσισε να γίνει παπάς γιατί τον κούρασε πολύ η νύχτα και ότι από μικρός του άρεσε να βρίσκεται στο χώρο της εκκλησίας. Το ίδιο “μικρόβιο” έχει και ο γιος του ο οποίος όχι μόνο παίζει μουσικά όργανα αλλά και πηγαίνει και χτυπάει τις καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες».
Εκτός όμως από τις ιστορίες των σημερινών κατοίκων, η εκπομπή «ξετυλίγει» και τις ιστορίες των προηγούμενων κατοίκων, όπως αυτή που συνέβαινε στην αρχαιότητα: «Τότε που δεν υπήρχε… κινητή τηλεφωνία, για να ενημερώνεται το νησί σε περίπτωση κινδύνου υπήρχαν οι Φρυκτωρίες. Τι είναι οι Φρυκτωρίες; Είναι διάφοροι πέτρινοι πύργοι. Και τι συνέβαινε; Ας πούμε ότι σε κάποιο άκρο του νησιού έφταναν πειρατές, τότε άναβε μια φωτιά στην κορυφή του κάστρου και με το που έβλεπε ο επόμενος πύργος τη φωτιά, άναβε κι αυτός και μετά ο επόμενος και ο επόμενος. Έτσι, μέσα σε λίγα λεπτά μπορούσε ο Νότος να ενημερωθεί ότι έχουν πάει πειρατές στον Βορά. Αυτό το έθιμο το αναβιώνουν τώρα μέσα στον Αύγουστο και δείχνουν έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης.
Απόψε, στις 23:50, μέσα από τη συχνότητα του ALPHA θα γνωρίσουμε λοιπόν την καθημερινότητα των κατοίκων της Σίφνου, ενώ η εκπομπή «60’ Ελλάδα» θα μας ξεναγήσει στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί.