Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Ψήφος στα 17 μόνο σε δικτατορίες όπως η Βόρεια Κορέα!

Μητσοτάκης: Ψήφος στα 17 μόνο σε δικτατορίες όπως η Βόρεια Κορέα!

Όχι στην απλή αναλογική, την οποία αν ψηφιστεί θα αλλάξει μόλις η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, όχι και στην ψήφο από τα 17 είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν στα 18», είπε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στην εκπομπή του Star “Στον Ενικό” το βράδυ της Δευτέρας (27.06.2016), ξεκαθάρισε πως δεν συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για ψήφο στα 17, παραλληλίζοντας την μάλιστα με τη… Βόρεια Κορέα και άλλες δικτατορίες!

«Γιατί όχι από τα 16; Παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν από τα 18. Σε ελάχιστες χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες, υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε; Μεταξύ της ψήφου στα 17 και της ψήφου των ομογενών, οι πολίτες, αν τους ρωτούσαμε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διάλεγαν το δεύτερο», είπε.

Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως η ΝΔ δεν θα συναινέσει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική και “υποσχέθηκε” πως όταν κερδίσει τις εκλογές, θα ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου. «Εγώ, όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, αμέσως μετά και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική, θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου να συζητηθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο». Δήλωσε μάλιστα υπέρμαχος της ενισχυμένης αναλογικής καθώς πιστεύει στις σταθερές κυβερνήσεις ενώ η απλή αναλογική δημιουργεί, είπε, πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

«Η απλή αναλογική θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει φρένο στην προοπτική της ΝΔ. Δεν θα βρει 200 βουλευτές. Αν τη ψηφίσει, εγώ δεσμεύομαι ότι αμέσως θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου για ένα πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και υπενθύμισε ότι ο ίδιος πρότεινε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό, προτάσεις που ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε.

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2015 αλλά δεν τον έκανε γιατί τότε «πίστευε ότι τον βόλευε». Χαρακτήρισε την απλή αναλογική «συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία» και αφού τόνισε πως ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει, ανέφερε πως «στην αποχώρησή του θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος».

Παράλληλα, επέμεινε επίσης στο αίτημα για εκλογές λέγοντας πως το κόστος παραμονής της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως πρόκειται για μεγάλη περιπέτεια, ότι πολλοί – συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου – δεν το περίμεναν και ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας θα είχε να προσφέρει τεχνογνωσία στον κ. Κάμερον πως το “Όχι” μπορεί να το κάνει “Ναι”».

Η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησε και με την πρόταση για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για εκλογή από το λαό εφόσον δεν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος από τη Βουλή.

Για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών υπενθύμισε ότι πρόκειται για πρόταση που εκείνος έχει καταθέσει και πως θα μπορούσαν να μειωθούν στους 250, απόφαση που δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σχετικά με τη μείωση των μισθών του βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήδη έχουν περικοπεί κατά 40% και πως δεν θα είχε αντίρρηση για λόγους πολιτικού συμβολισμού για περαιτέρω μείωσή τους «αλλά να είμαστε προσεκτικοί αν θέλουμε βουλευτές που πληρώνονται καλά ή όχι».

Η οικονομία

Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και μιλώντας για τα εργασιακά, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε κάθετα αντίθετος με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. «Δεν τίθεται θέμα να στηριχθεί κάτι τέτοιο από εμάς. Το θεωρώ περιττό», είπε, ενώ αντίθετα ανέφερε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος χρειάζεται σοβαρό εκσυγχρονισμό.

Σε μια ακόμη επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως ο ίδιος δεν θα πει για παράδειγμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ότι μπορεί σταδιακά να τον μειώσει ξεκινώντας από τα ακίνητα που δεν φέρνουν εισοδήματα.

Για το δημόσιο ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα κάνει απολύσεις μόνο εκείνων που μπήκαν παράνομα, με πλαστά πτυχία. «Δεν αξίζουν να είναι στο δημόσιο και πρέπει να φύγουν. Οριζόντιες απολύσεις δεν θα γίνουν. Δεν χρειάζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη κατανομή του προσωπικού», είπε κατηγορηματικά.

Κατηγόρησε και την κυβέρνηση πως «έχει ιδεολογικό πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα και το κέρδος» και προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει συνολικό σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο ίδιος, όπως είπε, θα καταφέρει να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα capital controls.

Προειδοποίησε επίσης πως αν μειωθεί ο ΦΠΑ και κάποιοι επιχειρηματίες δεν κόβουν αποδείξεις, θα έχουν μετά αυστηρότερες συνέπειες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη χρήση του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξηγώντας ότι περιορίζουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και τόνισε ότι το ζητούμενο για μπορέσουν κάποιοι από τους Έλληνες που μετανάστευσαν στον εξωτερικό να σκεφτούν να επιστρέψουν, είναι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν 120.000 νέες θέσεις απασχόλησης το χρόνο, για αυτό χρειάζονται 100 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις στα επόμενα 5 χρόνια. «Εγώ δεν θα έκανα ποτέ τη δουλειά που κάνω αν δεν πίστευα στις δυνατότητες αυτής της χώρας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μπροστά σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο που μπορεί να τον ξεκλειδώσει η επόμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε, και είπε πως δικός του στόχος είναι «να σπάσουμε το κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων».

Εσωκομματικά και συνεργασίες

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για ένταξη στη ΝΔ στελεχών όπως π.χ. ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως ανήκουν σε άλλο κόμμα. «Δεν έχω πρόθεση να κινηθώ σε λογική μεταγραφών. Με ενδιαφέρει να πω τέσσερα ονόματα που δεν τα έχετε ακούσει ποτέ», συμπλήρωσε, ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι οι σχέσεις του και με τον Κώστα Καραμανλή και με τον Αντώνη Σαμαρά είναι άριστες.

Αντίστοιχα, για τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, είπε πως τους εκτιμά πολύ και τους δύο. «Πάντα δεν είναι εύκολο μετά από μια εκλογική αναμέτρηση με ένα νικητή και τρεις χαμένους να βρούμε ισορροπίες όλοι μας. Θα τις βρούμε όμως, και θα είμαστε ενωμένοι», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε ερώτηση για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, είπε πως είναι μέρος της παράδοσης του γνωστικού αντικειμένου που συνδέεται με την ελληνική παιδεία αλλά θα ήθελε αναμόρφωση του μαθήματος. Επίσης, είπε ότι στηρίζει το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών και πως είναι να γίνει νόμος του κράτους και με την στήριξη της ΝΔ.

Τέλος, αναφερόμενος στα κόμματα με τα οποία θα αναζητήσει συνεργασία για μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, είπε ότι η ΝΔ δικαιούται να διεκδικεί την αυτοδυναμία και πως και μόνο η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο από τον κ. Τσίπρα συνιστά παραίτησή του από την πρωτιά στις εκλογές. «Και να πετύχει η ΝΔ αυτοδυναμία, έχω προσωπική υποχρέωση να δω αν μπορώ να διεύρυνω την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω ποιά κόμματα θα είναι στην επόμενη Βουλή», υπογράμμισε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε