Σε συνέντευξή του στην Ημερησία, ο Γάλλος σκιαγραφεί ακόμα τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν κατά την άποψη των θεσμών στην αγορά εργασίας, ενώ εξάρει το πνεύμα των αποφάσεων του Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ο Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζει την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τον ερχόμενο Οκτώβρη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι απαιτητική αλλά όχι περισσότερο από την πρώτη. Ένα σημαντικό τμήμα αυτής αφορά την υλοποίηση μέτρων, για τα οποία η σχετική νομοθεσία υιοθετήθηκε τώρα πρωτογενώς. Αρκετά προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα καταστήσουν πλήρως λειτουργική την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το νέα Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων. Επίσης απαιτούνται σημαντικά βήματα για τη στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως ένα σχήμα εξωδικαστικής διευθέτυσης και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.
Σχετικά με την αγορά εργασίας, η στρατηγική για τις μεταρρυθμίσεις που θέτουμε μαζί με τις ελληνικές αρχές επικεντρώνεται στο θεσμικό πλαίσιο. Τον Απρίλιο του 2016 ξεκίνησε μια συνολική αναθεώρηση των θεσμών στην αγορά εργασίας. Η διαδικασία αυτή υποστηρίζεται από το υπουργείο Εργασίας και θα συγκεντρώσει τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων, καθώς και βασικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας.
Η αξιολόγηση θα εκτιμήσει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων, των ομαδικών απολύσεων. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στα πλαίσια της αγοράς εργασίας θα γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε στενή διαβούλευση με τους θεσμούς. Επιπλέον, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία θα εξορθολογιστεί περαιτέρω και θα κωδικοποιηθεί σε έναν Ενιαίο Κώδικα Εργατικού Δικαίου, ως το Μάρτιο του 2017. Δεδομένης αυτής της φιλόδοξης διαδικασίας, δεν θα ήθελα να προδικάσω την έκβαση αυτής της αξιολόγησης, σχολιάζοντας συγκεκριμένα θέματα. Αναμένουμε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.”
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε η Ελλάδα, θα μπορέσει να βγει στις αγορές ομολόγων, απαντά: “Τα μέτρα συνιστούν ένα σημαντικό σινιάλο για τις αγορές. Όμως δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το πότε το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες και κυρίως από τον βαθμό και την ταχύτητα που η Ελλάδα θα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.”
Τέλος ο Ευρωπαίος Επίτροπος, απευθύνει σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα, να τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της, λέγοντας: “Δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τα μέτρα του χρέους που προβλέπει το Eurogroup, θα φέρουν την Ελλάδα σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.”
ΠΗΓΗ: Ημερησία