Σάββατο, 27 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Οι σαρωτικές συνέπειες του Βrexit στην Premier League!

Οι σαρωτικές συνέπειες του Βrexit στην Premier League!

Η απόφαση για Brexit στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάζει άμεσα ακόμα και τον τομέα του ποδοσφαίρου και το δημοφιλέστερο πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League.

Πέρα από την καθημερινότητα των Βρετανών και τα υπόλοιπα κοινωνικά θέματα που αναμένεται να επηρεαστούν από την απόφαση για Brexit και το ποδόσφαιρο στο Nησί αναμένεται να υποστεί συνέπειες.

H Premier League θεωρείται από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως το μέλλον του αγγλικού ποδοσφαίρου, αποκτά πλέον πολλά “σύννεφα”.

Οι περισσότερες ομάδες της Premier League στηρίζονται σε ποδοσφαιριστές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου

Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στους συλλόγους και στον επαγγελματικό αθλητισμό. Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο BBC, περισσότεροι από 400 ποδοσφαιριστές (πάνω από 100 οι παίκτες της Premier League) δεν θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας, αφού δεν πληρούν τα κριτήρια για να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας.

Μέχρι πρότινος για να μπορέσει ένα παίκτης (εκτός Ευρώπης) να αγωνιστεί στο Ενωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να έχει αγωνιστεί στο 75% των διεθνών αγώνων της χώρας του τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι όροι της μη-Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να πληρούν αυτό το μίνιμουμ των διεθνών αγώνων σε διάστημα 24 μηνών, όπως ορίζεται βάσει ποσοστού αναλογικά με την θέση της εκάστοτε χώρας στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο BBC, περισσότεροι από 400 ποδοσφαιριστές δεν θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας

Ερώτημα αναπάντητο παραμένει τι θα γίνει και με τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από μη Ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά στο κόστος των μεταγραφών, η αλλαγή της ισοτιμίας της λίρας με το ευρώ θα φέρει τα πρώτα σημαντικά προβλήματα στο βρετανικό ποδόσφαιρο παρόλο που οι μακροχρόνιες συνέπειες του Brexit θα αργήσουν να φανούν.

Άμεσες θα είναι ωστόσο οι επιπτώσεις και για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα αποκτούν οι αγγλικές ομάδες. Αυτοί δηλαδή που μπορούν να παίρνουν μετεγγραφή για την Αγγλία και βάσει των κανονισμών που ισχύουν τώρα λογίζονται ως “γηγενείς” βάσει των κανονισμών της ελεύθερης μετακίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι πρότινος ίσχυε ότι για παράδειγμα αν ένας παίκτης είχε εγγραφεί σε ομάδα για τρεις σεζόν ή 36 μήνες συνολικά πριν συμπληρώσει το 21ο έτος, τότε λογίζεται ως “γηγενής”. Και αυτή τη στιγμή οι κανονισμοί της Premier League ορίζουν ότι κάθε ομάδα πρέπει να διαθέτει 8 τέτοιους παίκτες στο ρόστερ των 25. Από εδώ και στο εξής όλα αυτά θα αλλάξουν και οι αλλαγές θα επηρεάσουν περισσότερους από 70 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις 18 ομάδες της Premier League.

Οι σύλλογοι της Premier League θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά σε μισθούς και μετεγγραφές

Φυσικά, το μέγεθος και η ένταση των αλλαγών στο αγγλικό ποδόσφαιρο θα φανεί όταν… καθίσει η σκόνη από τη “βόμβα” του Brexit.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε