Σάββατο, 28 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Πάρτι κάνουν τα funds με τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Περίπου 1,5 δισ. ευρώ έκανε επί της ουσίας δώρο ο Μάριο Ντράγκι στα κοράκια που ετοιμάζονται να πάρουν στα χέρια τους τα κόκκινα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Μέσω ενός ομού εκβιασμού για τη δόση και τα waiver η ΕΚΤ υποχρέωσε την κυβέρνηση να δεχθεί την παραχώρηση σε funds και των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου σε σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς.
Πρόκειται για δάνεια τα οποία έχουν ήδη καταπέσει. Πυρόπληκτοι και σεισμοπαθείς δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν και έτσι με το που θα περάσουν στα χέρια των funds θα γίνουν άμεσα απαιτητά. Με λίγα λόγια είναι θέμα χρόνου να περάσουν στα χέρια των funds δάνεια ύψους 1.638.000.000 ευρώ με τα κοράκια να απαιτούν άμεσα από το δημόσιο τις εγγυήσεις. Το δημόσιο για να μην έχει άλλου είδους εμπόδια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα πληρώσει και κάπως έτσι φαίνεται ότι αυτή τη φορά οι εταίροι φρόντiσαν πρώτα για την τσέπη… των funds.

Τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου είναι:

7,492 δισ. ευρώ αποτελούσαν κρατικές εγγυήσεις προς φορείς της γενικής κυβέρνησης εκ των οποίων:
τα 6,515 δισ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς,
τα 907 εκατ. ευρώ σε νομικά πρόσωπα και
τα 71 εκατ. ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Προς τους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης το ύψος των δανείων ανερχόταν στα 6,211 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

τα 2,997 δισ. ευρώ σε δημόσιες επιχειρήσεις,
το 1,576 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και
το 1,638 εκατ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών (πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα κ.ο.κ.).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, εκ των δανείων αυτών τα «κόκκινα» είναι περίπου 3 δισ. ευρώ. Αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου κατέχει η τελευταία κατηγορία, που αφορά τα δάνεια σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε