Πέμπτη, 25 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Το τελευταίο πορτραίτο του Μοχάμεντ Άλι – Συγκλονιστικές εικόνες

Το τελευταίο πορτραίτο του Μοχάμεντ Άλι – Συγκλονιστικές εικόνες

Η τελευταία φορά που ύψωσε τις γροθιές του. Καταβεβλημένος και κουρασμένος από την ασθένεια του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Άλι δεν θυμίζει σε τίποτα τον άνθρωπο που συγκλόνισε τον κόσμο και έγραψε το όνομά του με τα πιο χρυσά γράμματα στην ιστορία του μποξ.

Λίγες μέρες μετά το θάνατο του Μοχάμεντ Άλι έρχονται στο φως μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν τον θρύλο του μποξ αδυνατισμένο, κουρασμένο. Δεν θυμίζει σε τίποτα τον άνθρωπο που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου και παρέμεινε εκεί ακόμη κι όταν –για να μην καταπατήσει τα ιδανικά του- του πήραν ό,τι είχε κερδίσει με ιδρώτα και αίμα μέσα στο ρινγκ.

Το πρόσωπό του κουρασμένο από τα 30 και πλέον χρόνια που πάλευε με το Πάρκινσον. Τα μαλλιά του αραιωμένα, δεν θυμίζουν σε τίποτα τον ρωμαλέο άνδρα. Αλλά είναι ο Μοχάμεντ Άλι, ένας (αν όχι ο μοναδικός) από τους μεγαλύτερους μποξέρ που γνώρισε αυτός ο κόσμος.

Το τελευταίο πορτραίτο του ανθρώπου που γεννήθηκε ως Κάσιους Κλέι ανήκει στον Βρετανό φωτογράφο Zenon Texeira. Η φωτογράφηση έγινε στο σπίτι του Άλι τον περασμένο Μάρτιο. Ο Βρετανός φωτογράφος κλήθηκε από την οικογένεια του Άλι, στο σπίτι τους στο Φοίνιξ για να τον φωτογραφήσει μια τελευταία φορά.

Ο Texeira περιέγραψε τη συνάντησή του με τον Μοχάμεντ Άλι. Πως μετά από 32 χρόνια μάχης με το Πάρκινσον χρειαζόταν βοήθεια για να καθίσει στην καρέκλα. Πως έμοιαζε εύθραυστος αλλά αποφασισμένος να μην πέσει αμαχητί. Δεν το είχε κάνει ποτέ άλλωστε. «Είχα το προνόμιο να φωτογραφήσω ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα που γνώρισε αυτός ο κόσμος. Ήταν απόλαυση να τον φωτογραφίζεις και νιώθω ευλογημένος που γνώρισα τον ήρωά μου. Το να φωτογραφίσεις το μεγαλείο του με τέτοια οικειότητα είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου» λέει ο Βρετανός φωτογράφος.

Η φωτογράφηση στο σπίτι του Μοχάμεντ Άλι στο Φοίνιξ της Αριζόνα ήταν προγραμματισμένη για τις 14:00 το μεσημέρι ενός Σαββάτου του Μαρτίου. Ο 74χρονος θρύλος φορούσε μαύρο πουκάμισο όπως είχε ζητήσει ο Texeira και όπως περιγράφει ο φωτογράφος «τα μάτια του έλαμπαν». Εμφανίστηκε φορώντας μαύρα γυαλιά και παρότι η οικογένεια είχε πει στον Texeira πως υπήρχε περίπτωση ο Άλι να μην καταλαβαίνει, εκείνος κατανοούσε κάθε λέξη του φωτογράφου.

Η φωτογράφηση διήρκεσε 45 λεπτά. Ο Zenon Texeira αποχαιρέτισε το είδωλό του με ένα φιλί στο μέτωπο και μια χειραψία. Λίγους μήνες μετά, το Σάββατο 4 Ιουνίου ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατός του δεν τον έστειλε στο Πάνθεον της Ιστορίας. Βρισκόταν ήδη εκεί…

Πηγή: Daily Mail, news.com.au

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε