Πολιτική

Τσίπρας μετά την Σύνοδο: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει»

Την ανάγκη επίτευξης μιας νέας συμφωνίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης των "27" εκ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην Βρετανίας) στις Βρυξέλλες.

O κ. Τσίπρας μίλησε για «ένα ιστορικό γεγονός» που «συγκλονίζει».  «Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως πρέπει να «συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος» που οι Βρετανοί ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο και ταυτόχρονα να «αναρωτηθούμε» αν γινόντουσαν δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα σε όλες τις χώρες, πόσες πιθανότητες θα είχαμε να βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα και αλλού. «Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της», είπε και τόνισε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε μια πιο “ελκυστική” ΕΕ».

«Η Ελλάδα με τον πιο οδυνηρό τρόπο επισήμανε, πέρυσι τέτοιο καιρό, τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως σήμερα επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει «κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα» στην ΕΕ και καλώντας σε αλλαγή πορείας. Επιπρόσθετα έκανε για λόγο για «φορτισμένο κλίμα» στη χθεσινή συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας πως «αργά η γρήγορα» η Ευρώπη θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε «δυο δρόμους». «Είτε θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μια καλύτερης Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται «σε κατάσταση νευρικής και πολιτικής κρίσης».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκης» να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» στην Ευρώπη με κοινωνική διάσταση που θα «ξαναεμπνεύσει» τους πολίτες. «Εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα υπάρχει και το κοινωνικό και η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Πριν την κρίση, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν όσο είναι στη Γερμανία, στο 7%, αλλά τώρα έχει φτάσει στο 26% και στη Γερμανία είναι στο 4%», προσέθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως μια Ευρώπη «με τόσο μεγάλες ανισότητες δεν μπορεί να έχει μέλλον».
Τέλος, προανήγγειλε την ανάληψη «πρωτοβουλιών από την Ελλάδα» σε περιφερειακό επίπεδο και εντός των κρατών-μελών για τη «συγκρότηση συμμαχιών σε γεωγραφικό και πολιτικό επίπεδο».
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης: Η ενωτική ομιλία στο ΣΕΦ, τα μηνύματα αντεπίθεσης κι η έμμεση αναφορά στην Κωνσταντοπούλου – «Δεν είμαστε κόμμα – κομήτης»
«Η μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ταυτόχρονα δείχνει στους πολίτες ποιος εχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ανεβάζει εκ νέου στροφές», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 1
Δύσκολη η επούλωση των τραυμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον «τυφώνα» Κασσελάκη - Υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών το κόμμα
Καμία εντυπωσιακή εξέλιξη στο θέμα των συνεργασιών ή των προσχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι διορθωτικές κινήσεις του κόμματος για να βελτιώσει την δημοσκοπική εικόνα του
Σωκράτης Φάμελλος 2
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 3