Πέμπτη, 28 Νοε.
16oC Αθήνα

Βήμα πίσω σε πλεόνασμα και χρέος δεν κάνει ο Ρέγκλινγκ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ούτε μικρότερο πλεόνασμα, ούτε και άμεση ελάφρυνση του χρέους θέλει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM
– «Εγω πρέπει να σεβαστώ την συμφωνία που υπάρχει για πλεόνασμα 3,5%» ξεκαθάρισε ο Ρέγκλινγκ
– Έχουν γίνει ήδη πολλά για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ακόμα
– Τσακαλώτος για χρέος: «Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει συνήθως λύση. Το κακό είναι ότι τη βρίσκει την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα»

Αν και ο κ. Ρέγκλινγκ έφερε στις… αποσκευές του και τα πολυπόθητα 7,5 δισ. της δόσης, δεν έφερε και πολλά καλά νέα. Τόσο απ’ τη συνάντησή του με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο φάνηκε πως δεν είναι διατεθειμένος σε υποχωρήσεις.

Ο ESM είναι πλέον ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας με 170 δισ. ευρώ. Έτσι στο ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι η ελάφρυνση θα γίνει εάν και εφόσον είναι αναγκαία και εάν και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρυθμίσεις. Δεν φάνηκε θετικός προς αυτή την κατεύθυνση.
Μάλιστα και από τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος του έθεσε το ζήτημα του πλεονάσματος, ο κ. Ρέγκλινγκ φάνηκε να επιμένει στο 3,5%, για τουλάχιστον έναν χρόνο, όπως είπε.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πρέπει ο στόχος αυτός να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ ή και στο 1,5% του ΑΕΠ (που ζητεί το ΔΝΤ), ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», προσθέτοντας πως «δεν ειπώθηκε η διάρκεια (του 3,5% του ΑΕΠ) αλλά σίγουρα είναι για πάνω από έναν χρόνο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δύο παράλληλες διαδικασίες, μια για την ελάφρυνση του χρέους και μια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το τέλος του χρόνου.

Ειδικά για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στις παραδοχές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική του χρέους, αποφεύγοντας να προβλέψει την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. «Δεν θέλω να πω ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος», ανέφερε, σημειώνοντας, όμως, ότι οι ευρωπαϊκές παραδοχές και προβλέψεις είναι πιο ρεαλιστικές, παρά τη μεγάλη δόση αβεβαιότητας που εμπεριέχει κάθε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις προβλέψεις ότι η διαδικασία δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος του έτους, εμμένοντας στην άποψή του ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημείωσε δε ότι ο ESM έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων διαχείρισης του χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η λύση, εάν βρεθεί, θα βρεθεί την τελευταία στιγμή. «Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει συνήθως λύση. Το κακό είναι ότι τη βρίσκει την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι και πριν από τις 24 Μαΐου δεν ήταν προφανές ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Δεν συμβουλεύω τους δημοσιογράφους να κρατήσουν την αναπνοή τους έως τότε, διότι μπορεί η λύση να βρεθεί πάλι την τελευταία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε παράλληλα ότι σήμερα εκταμιεύεται η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες) και παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ο ESM είναι μακροχρόνιος εταίρος και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας (με χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο περίπου 0,8% και για 32 έτη), ανέφερε, και στο πλαίσιο αυτό θέλει να πετύχει η Ελλάδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε