Τρίτη, 23 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Βούτσης: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα γίνει με δημοψήφισμα

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Αποστάσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη όσον αφορά στο ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Όπως τόνισε, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει με βάση όσα προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα. Δηλαδή, όχι με δημοψήφισμα.

“Το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί κατά τις πρόνοιες του Συντάγματος, με το άρθρο 110. Είναι σαφές αυτό” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας την Τετάρτη (08.06.2016) στον Real Fm. Χαρακτήρισε θετικό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συμβουλή των πολιτών για επιμέρους ζητήματα.

Και συμπλήρωσε πως “οι ιδέες που υπάρχουν για λαϊκή ετυμηγορία, ενδεχόμενη, πάνω σε ζητήματα επιμέρους που μπορεί να προκύψουν στη συζήτηση για το Σύνταγμα ή άλλα, είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά, να εξεταστούν τότε ως διαδικασία. Η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα μπει ως τέτοια σε δημοψήφισμα”, τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Και πρόσθεσε: “Είναι θετικό να υπάρχουν ιδέες, οι οποίες λένε π.χ. ότι όταν και αν προκύψουν σοβαρά επιμέρους προβλήματα για το νερό ή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή για τους διακριτούς ρόλους, κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει για αυτά τα θέματα να υπάρξουν νομοδοτικές διαδικασίες, που είναι ανεξάρτητες από το πώς θα υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση”, επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως “θα πρέπει πολύ έγκαιρα να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα και να έρθει σχετική νομοθεσία σε αυτή τη Βουλή, για να μπορεί να δοκιμάσει τη δυνατότητα να υπάρξει ένας εκλογικός νόμος πάρα πολύ έγκαιρα ενόψει των ερχόμενων εκλογών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα στις εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες”. Για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, κατά του μπόνους των 50 εδρών και υπέρ του να παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ερωτηθείς δε αν υπάρχει το ενδεχόμενο να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό, ο κ. Βούτσης είπε πως θα περιμένει τον διάλογο που θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. “Αυτά είναι θέματα κάποιων ειδικών, που με σεβασμό θα τους ακούσουμε. Είναι ζητήματα που πρέπει να είναι ανοιχτά”.

Ακούστε τη συνέντευξη του Νίκου Βούτση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε