Δευτέρα, 30 Σεπτ.
21oC Αθήνα

Ο “καθηγητής” και ο… “πρόξενος” έστησαν την απάτη “μαμούθ” εις βάρος γνωστών επιχειρηματιών – Έβγαλαν 35 εκ. δολάρια και 3 εκ. ευρώ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ Αρχείου
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ Αρχείου

Μια καλοστημένη απάτη, μια εγκληματική οργάνωση διεθνούς χαρακτήρα που μέσω πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων σε διάφορες χώρες του εξωτερικού εξαπατούσε τα θύματά τους, μεταξύ των οποίων και γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 35.000.000 δολάρια ΗΠΑ και τα 3.000.000 ευρώ! Αλλά μπορεί τα ποσά αυτά να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ως “εγκέφαλοι” του κυκλώματος εμφανίζονται πασίγνωστος χρηματιστής, που εμφανιζόταν ως… “καθηγητής” και “γκουρού” στον τομέα των επενδύσεων και ο εθιμοτυπικά πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους πέντε συλληφθέντες. Σε άλλα 18 άτομα που επίσης εμπλέκονται στην απάτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος που είχε απλώσει τα πλοκάμια του στην Ελλάδα και το εξωτερικό έγινε από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Το πρωί της Τρίτης (10.05.2016) συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής και στην Καλαμάτα πέντε Έλληνες, ανάμεσά τους ο 48χρονος και ο 53χρονος που θεωρούνται οι “εγκέφαλοι” του κυκλώματος. Συνελήφθησαν επίσης τρεις γυναίκες 35, 39 και 48 ετών. Και οι πέντε κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Click4more: Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για την απάτη με τις off shores – Θύματα ίσως και πολιτικοί αρχηγοί; – Πασίγνωστος Έλληνας χρηματιστής ο εγκέφαλος

Ανάμεσα στους 18 εις βάρος των οποίων επίσης ασκήθηκε ποινική δίωξη είναι 12 Έλληνες, δυο Τούρκοι, δυο Κύπριοι, ένας Ρώσος και ένας Ινδός.

Πως δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη του κυκλώματος εξαπατούσαν επιχειρηματίες, περισσότερους από 70 (!), που ήθελαν να επενδύσουν χρήματα στην αγορά συναλλάγματος. Οι επιτήδειοι δημιουργούσαν πολύπλοκα εταιρικά σχήματα, τα οποία υποτίθεται πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν, είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, «πίσω» από τα οποία κρύβονταν οι ίδιοι.

Πλησίαζαν τους επενδυτές «θύματά» τους και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου Έλληνα, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% το μήνα!

Μάλιστα, για να γίνονται πειστικοί, έστελναν κάθε μήνα ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον δελέαζαν και καινούργια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές, έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, κάνοντάς τους έτσι να τους εμπιστευτούν! Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.

Με τον τρόπο αυτό, η εγκληματική οργάνωση πέτυχε να συντηρήσει τις «επενδυτικές» δομές μέχρι το Μάιο του 2015 οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε «επενδυθεί», αναλώθηκαν.

Ως προς το ιστορικό των δομών εξακριβώθηκε ότι:

– το 2005 ο 48χρονος Έλληνας, ένας από τους «εγκεφάλους» ίδρυσε στις ΗΠΑ εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα
– το 2010 ο 48χρονος, με τη βοήθεια του 53χρονου επίσης «εγκεφάλου», ίδρυσε εταιρεία με το ίδιο αντικείμενο στην Ουαλία και πραγματικό δικαιούχο την 48χρονη σύζυγό του που επίσης έχει συλληφθεί
– το 2012 μετέφεραν την έδρα της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την μετέτρεψαν σε Αντισταθμιστικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο
– ο 2012 και το 2013 ίδρυσαν δύο νέα πανομοιότυπα funds με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους
– διαχρονικά οι δομές της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ομίλου εταιρειών με παρουσία σε πολλές χώρες.

Όπως επίσης διαπιστώθηκε από την έρευνα, η οργάνωση διέθετε τρεις δικηγόρους, οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία funds, οι οποίοι συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές. Διέθετε επίσης πλήθος ατόμων που συνέδραμαν, με τη χρησιμοποίηση πολύπλοκων μεθόδων «ξεπλύματος» και μέσω διάφορων τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν offshore εταιρείες, στη μεταφορά και απόκρυψη μεγάλων ποσών.

Τα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές-θύματα χρησιμοποίησαν ως απόκρυψη, τουλάχιστον 60 offshore εταιρείες, με έδρες ενδεικτικά, το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τις Σεϋχέλλες και την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

Διατηρούσαν επίσης λογαριασμούς σε δεκάδες χώρες όπως το Σαν Μαρίνο, το Μπελίζ, τον Παναμά, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, την Σιγκαπούρη, το Κουρακάο, την Αγία Λουκία, τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, τις Μπαχάμες κλπ.

Από το 2012, όταν ιδρύθηκαν τα τρία funds, μέχρι το Μάιο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες των δομών, διακινήθηκαν διατραπεζικά, κεφάλαια, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση, ύψους 190.000.000 δολαρίων ΗΠΑ και 1.500.000 ευρώ.

Τα κέρδη της οργάνωσης ανέρχονται στα 35.000.000 δολάρια ΗΠΑ και 3.000.000 ευρώ. Λαμβάνοντας όμως υπ΄ όψιν ότι αρκετοί επενδυτές κατέθεταν τα χρήματα τους μετρητά απευθείας στα μέλη της οργάνωσης, χωρίς αυτά να πιστώνονται στις τράπεζες των δομών, υπολογίζεται ότι τα κέρδη είναι κατά πολύ μεγαλύτερα!

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια – γραφεία και αποθήκη που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των funds, συμβόλαια και συμφωνίες μεταξύ επενδυτικών δομών και επενδυτών, πλήθος παραστατικών τραπεζών, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων.

Σε βάρος των 23 κατηγορούμενων, οι πέντε εκ των οποίων οδηγήκαν χθες ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα εξαπάτησης επενδυτών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα:

Ένταξη και διευθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Απάτη
Άμεση συνέργεια σε απάτη
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συνέργεια σε ξέπλυμα

Επιπλέον, εκρεμμούν ακόμα δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό.

Οι πέντε συλληφθέντες (δύο άνδρες και τρεις γυναίκες) οδηγήθηκαν ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας και ζήτησαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Οι απολογίες τους θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και την Κυριακή.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε