Χαρακτήρισε τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα, την οποία απαίτησε ο Ερντογάν από τον Νταβούτογλου αλλά ο τελευταίος δεν του έκανε τη χάρη και τον… παραίτησε, ως “προτεραιότητα” για τη χώρα. “Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε κατά προτεραιότητα είναι να περάσουμε απ’ αυτή τη σημερινή ντε φάκο κατάσταση σε μια νόμιμη κατάσταση αλλάζοντας το Σύνταγμα για να θεσπιστεί ένα προεδρικό καθεστώς”, δήλωσε ο Γιλντιρίμ στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), για την αρχηγία του οποίου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Έλαβε το… σύνολο των 1405 ψήφος. Αν ήθελε κανείς, ας μην τον ψήφιζε…
“Ο πρόεδρός μας φέρει την ευθύνη του λαού μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα νέο Σύνταγμα και ένα προεδρικό σύστημα”, πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ που μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του AKP περιμένει να του δώσει ο Ερντογάν την εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.
Ο Γιλντιρίμ, 60 ετών και συνοδοιπόρος του Ερντογάν στην πολιτική, έδειξε στην ομιλία του την πίστη του προς τον μέντορά του, χαρακτηρίζοντάς τον “αρχιτέκτονα της φωτισμένης Τουρκίας” και “άνθρωπο του λαού”, υπό τις επανειλημμένες επευφημίες των μελών του κόμματος.
Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στη “σύγχυση” για τη μεταναστευτική πολιτική της και πως η Τουρκία έχει ανάγκη να ξέρει τι σκέφτεται η ΕΕ γι’ αυτήν. Πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είτε γίνει μέλος της ΕΕ είτε όχι.
Πρόσθεσε δε ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων ανταρτών μέσα στην Τουρκία και στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή στην κυβερνητική ηγεσία δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Μαζί με τον νέο πρόεδρο του κόμματος, στο συνέδριο εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου άλλαξαν περίπου τα μισά μέλη. Στο σύνολό της η Επιτροπή αποτελείται από ονόματα εμπιστοσύνης του Ερντογάν.
Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στο συνέδριο, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης στο προεδρικό σύστημα αναφέροντας ότι «στο προσεχές μέλλον και στο πλαίσιο των αναζητήσεων για νέο σύστημα και νέο σύστημα διακυβέρνησης, πιστεύω ότι θα αρθεί το στρεβλό αυτό σύστημα που επηρεάζει αρνητικά το κλίμα μεταξύ του λαού και του προέδρου της δημοκρατίας, του προέδρου της δημοκρατίας και του πολιτικού του προσωπικού». Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο άκουσαν όρθιοι το μήνυμα του Ερντογάν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ