Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Βάιντμαν: Δεν είναι προτεραιότητα το θέμα του χρέους!

Βάιντμαν: Δεν είναι προτεραιότητα το θέμα του χρέους!

«To θέμα του χρέους δεν είναι κύριας προτεραιότητας. Aνάλογα με το συνολικό μέγεθος της οικονομίας της, η Ελλάδα πληρώνει λιγότερους τόκους απ’ ό,τι η Πορτογαλία ή η Ιταλία», δηλώνει στην εφημερίδα La Repubblica ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Θεωρεί, δε, ότι «αυτό που επείγει περισσότερο δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά το να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και να μπορέσει και πάλι να πορευθεί μόνη της η χώρα, χωρίς στήριγμα».

Με αναφορά σε γνωστή μελέτη σύμφωνα με την οποία το 90% των ποσών που δόθηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας κατέληξαν στις τράπεζες, ο κ. Βάιντμαν συμπληρώνει: «Η Ελλάδα είχε χρέη με εσωτερικούς και ξένους δανειστές -οι οποίοι ήταν σε μεγάλο ποσοστό τράπεζες- και δεν ήταν πια σε θέση να τα αποπληρώσει. Κινητοποιήθηκε, λοιπόν, η Ευρώπη.

Τα ποσά, όμως, των αρχικών δανείων κατέληξαν στα κρατικά ταμεία, με την Ελλάδα να ωφελείται. Τα κεφάλαια, δε, που δανείζονταν από τις τράπεζες προέρχονταν από τους καταθέτες -πολλοί από τους οποίους ήταν Έλληνες- οι οποίοι και είχαν εμπιστευθεί, στις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις τους».

Και στη Die Welt

Τα ίδια πάνω κάτω είπε ο Γενς Βάιντμαν και σε συνέντευξή του στη Die Welt. Δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους το πλέον επείγον πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά η τήρηση του προγράμματος και το να καταφέρει η χώρα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της, τόνισε ο επικεφαλής της Bundestag Γενς Βάιντμαν και υπεραμύνθηκε της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης.

«Θεωρώ τη συζήτηση (για την ελάφρυνση του χρέους) δευτερεύουσα σε σημασία. Η Ελλάδα πληρώνει, σε σχέση με το ΑΕΠ της, λιγότερους τόκους από την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους το πλέον επείγον πρόβλημα των Ελλήνων, αλλά η τήρηση του προγράμματος και το να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι το 90% των κεφαλαίων που διατέθηκαν για τη διάσωση της χώρας κατέληξαν στις τράπεζες, υποστηρίζει: «Η Ελλάδα είχε, έναντι εσωτερικών και εξωτερικών πιστωτών -μεταξύ των οποίων και πολλές τράπεζες-, χρέη τα οποία δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει με τις δικές της δυνάμεις, για αυτό παρενέβη η ευρωπαϊκή κοινότητα κρατών. Τα χρήματα, όμως, που δόθηκαν αρχικά είχαν εγγραφεί στον ελληνικό προϋπολογισμό, άρα η Ελλάδα ωφελήθηκε από αυτά. Επιπλέον, πίσω από τις τράπεζες βρίσκονται καταθέτες, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν στις τράπεζες -και στην Ελλάδα- τις οικονομίες τους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε