Σάββατο, 30 Νοε.
17oC Αθήνα

Κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν την βολή τους! Αντιδράσεις για την μετακόμιση του ΥΠΟΙΚ στο κτίριο του Κεράνη – ΦΩΤΟ

Κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν την βολή τους! Αντιδράσεις για την μετακόμιση του ΥΠΟΙΚ στο κτίριο του Κεράνη – ΦΩΤΟ

Από την έντονη και δημόσια διαφωνία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, στιγματίστηκε η σημερινή πανηγυρική παρουσίαση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών!

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο, επιβλητικό κτίριο, υψηλών προδιαγραφών, επί της λεωφόρου Θηβών 196-198, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, το οποίο είναι έτοιμο να στεγάσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι πρώην αποθήκες της καπνοβιομηχανίας Κεράνη μετατράπηκαν σε ένα κτίριο 42.300 τετραγωνικών μέτρων, ριζικά ανακατασκευασμένο, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της αειφορίας, της ενεργειακής εξοικονόμησης και των κανόνων βιοκλιματικής δόμησης.

Σε τρεις μήνες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μετακομίσουν στην περιοχή, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που έγινε στο κτίριο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε να μεταφερθούν και υπηρεσίες άλλων υπουργείων. «Η αποκέντρωση για εμάς είναι ουσιαστική λέξη. Όταν υπάρχουν αυτά τα κτίρια δεν μπορεί να μένουν κενά» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να απαντήσουν οι προκάτοχοί του γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αξιοποιήθηκε το κτίριο, ενώ ανακοίνωσε τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να ακολουθηθεί μία τακτική «νοικοκυρέματος», εξοικονόμησης δαπανών με την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων.

Όμως τον ίδιο ενθουσιασμό δεν έδειξε και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Εξέφρασε επιφυλάξεις αναφέροντας ότι «οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα για να τα μετακινούμε έτσι απλά» χωρίς να έχει υπολογιστεί επακριβώς τι θα σημάνει η μετεγκατάσταση τους. Στην ΓΓΔΕ έχει συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναλύσει όλα τα στοιχεία κόστους αλλά και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Την αντίθεσή τους στην μετεγκατάστασή τους στο νέο κτίριο εκφράζουν και οι σύλλογοι των εργαζομένων στις ΔΟΥ και στα Τελωνεία.

Και είναι να αναρωτιέται κανείς, προς τι η αντίδραση του κ. Πιτσιλή αφού αν κάνει κανείς την σύγκριση ανάμεσα στο τωρινό κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας και στο νέο κτίριο θα διαπιστώσει ότι είναι η μέρα με τη νύχτα. Εκτός και αν κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουν την βολή τους… Δείτε παρακάτω τις φωτό και κρίνετε!

Γυμναστήριο, παιδικός σταθμός

Το βασικό χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι το φυσικό φως σε όλους χώρους, τα γραφεία, τις αίθουσες συνεδριάσεων, τους διαδρόμους. Η πανοραμική θέα είναι εντυπωσιακή, καθώς «βλέπει» προς Ακρόπολη, Υμηττό, Καστέλα, Νίκαια και Αιγάλεω.
Και στους έξι ορόφους υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι που καλύπτουν 2.300 θέσεις εργασίας, ενώ διατίθενται 506 θέσεις πάρκινγκ στο ισόγειο και στο υπόγειο. Το κτίριο διαχωρίζεται σε τέσσερις τομείς, στους οποίους λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητα ειδικά συστήματα φωτισμού, κλιματισμού και αερισμού.

Έχουν τοποθετηθεί ειδικά διπλά και αεροστεγανά υαλοστάσια, φωτοβολταϊκά συστήματα στην οροφή για μερική κάλυψη των αναγκών φωτισμού, αλλά και 24 ηλιακοί συλλέκτες συνολικού εμβαδού 70 τμ. Το κτίριο διαθέτει βρεφονηπιακό σταθμό, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, συνεδριακούς χώρους, κυλικείο σε κάθε όροφο και ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον εξωτερικό χώρο, αλλά και χώρους πρασίνου.

Όσον αφορά την προσβασιμότητα του κτιρίου, αυτή γίνεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, προαστιακό αλλά και ΟΑΣΑ, με πλήθος λεωφορειακών γραμμών που διασχίζουν τη λεωφόρο Θηβών).

Η ιστορία του κτιρίου

Το εν λόγω κτίριο αγοράστηκε το 1998 από το ελληνικό Δημόσιο και αναδιαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 2014 μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με τη μέθοδο sale & lease back, με δυνατότητα επανάκτησης έπειτα από 20 χρόνια. Το κτίριο, από το 2005 μέχρι σήμερα, παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την αστυνομία σε 24ωρη βάση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε