Δευτέρα, 22 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Μαραθώνια η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup – Πού μπλοκάρουν οι συζητήσεις

Μαραθώνια η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup – Πού μπλοκάρουν οι συζητήσεις

Μεγάλη προβλέπεται η νύχτα… στις Βρυξέλλες. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δεν είχε βγει λευκός καπνός από τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, αν και αρχικά η εκτίμηση ήταν πως θα υπήρχε θετική εισήγηση προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τρίτης. 

Μετά την επικύρωση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, το EWG αναμενόταν να διαπιστώσει και τυπικά πλέον την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών. Η πολύωρη συνεδρίαση, όμως, “μαρτυρά” πως οι συζητήσεις κάπου έχουν… μπλοκάρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του EWG υπάρχει προβληματισμός για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των “κόκκινων” δανείων, ενώ όπως μετέδωσε ο Σκάι, η συζήτηση για το χρέος αναμένεται να γίνει αργότερα το βράδυ.

Οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

Στο Eurogroup της Τρίτης αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 – 11 δισ. ευρώ.

Η στάση της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη χθεσινοβραδινή ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων στην ελληνική Βουλή», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι στελέχη της Επιτροπής θα μελετήσουν το πολυνομοσχέδιο και θα καταθέσουν σχετική έκθεση στο Eurogroup.
Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε και σε σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ότι «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί». Όπως ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, «μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, το Eurogroup έχει δηλώσει έτοιμο να υποστηρίξει μια νέα εκταμίευση».

Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «έτοιμη» να συνδράμει στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την οποία και υποστηρίζει, όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του το προηγούμενο Σάββατο. «Ωστόσο το χρέος είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τα κράτη-μέλη», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.

Συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε τη δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το τετ α τετ των δυο ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, έγινε ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup και την πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά τη 40λεπτη συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.

Αισιοδοξία Μοσκοβισί

Την ελπίδα πως στο Eurogroup της Τρίτη θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Χαρακτήρισε δε “κλειδί” την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή.
«Η Ελλάδα έκανε ένα “βήμα κλειδί” προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος αναφερόμενος στα μέτρα που ψήφισε το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση στη Βουλή.

«Ελπίζω και επιθυμώ μία συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup» στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε