Τετάρτη, 27 Νοε.
15oC Αθήνα

Δύσκολη συμφωνία στο Eurogroup! Δόσεις με “εποπτεία” και με διορθώσεις σε νομοσχέδια – Ουσιαστικά μέτρα για το χρέος από το 2018 – Νέα προαπαιτούμενα

Δύσκολη συμφωνία στο Eurogroup! Δόσεις με “εποπτεία” και με διορθώσεις σε νομοσχέδια – Ουσιαστικά μέτρα για το χρέος από το 2018 – Νέα προαπαιτούμενα

– Το ΔΝΤ θα αποφασίσει μέχρι τέλος του χρόνου εάν θα συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα
– Ο Πολ Τόμσεν δήλωσε πως το ΔΝΤ καλωσορίζει πως όλοι συμφώνησαν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
– Για το χρέος τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν στα μέσα του 2018 και μόνο εάν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της
– Ο Ρ. Κλάους και Μοσκοβισί δήλωσαν πως θα πρέπει να υπάρξουν μικρές διορθώσεις στο ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια
– Τα νέα προαπαιτούμενα σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα αφορούν: ενέργεια, ασφαλιστικό, πώληση δανείων, αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα της αγοράς και η λειτουργία της νέας υπηρεσίας εσόδων
– Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τόνισε πως η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί
– Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως η πορεία έχει προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Λευκός καπνός βγήκε μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που διήρκησε περίπου 11 ώρες, όπου υπήρξε καταρχήν συμφωνία σε όλα τα επίπεδα, τις δόσεις, την αξιολόγηση, το χρέος, μία συμφωνία όμως που όπως διεφάνη έχει πολλά αγκάθια και πολλούς αστερίσκους ίσως και ιδιαίτερα σοβαρούς.

Στο επίπεδο της αξιολόγησης, προκύπτει και από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ πως αυτή κλείνει σε τεχνικό επίπεδο και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να υπάρξει έλεγχος για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει η εκταμίευση της δόσης.

Τα συνολικά χρήματα που έχουν εγκριθεί στην παρούσα φάση για την Ελλάδα είναι 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισεκατομμύρια θα δοθούν τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα μετά το καλοκαίρι και ενδεχομένως όχι μόνο σε μία δόση, αλλά περισσότερες.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ESM έκανε σαφέστατο πως οι εκταμίευσεις θα γίνονται με όρους και προϋποθέσεις. Η πρώτη των 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, λέγοντας όμως πως για να δοθούν θα πρέπει να γίνουν μικρές διορθώσεις. Ωστόσο, δεν ανέφερε ποιές είναι αυτές οι διορθώσεις συγκεκριμένα, αλλά τόνισε πως αυτές αφορούν στα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για τα υπόλοιπα χρήματα και πάλι ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν σαφής πως αυτά θα δοθούν αφού υιοθετηθούν από την ελληνική πλευρά και άλλα προαπαιτούμενα μέτρα, που αυτή τη φορά αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς, την ενέργεια, τις αποκρατικοποιήσεις και το λεγόμενο υπερταμείο αλλά και τη νέα υπηρεσία εσόδων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως μπορεί να υπήρξε αρχικά μία συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες έχουν ακόμα μεγάλο δρόμο να διαβούν και η ανάσα της πρώτης εκταμίευσης θα είναι μικρή και σίγουρα χωρίς πανηγυρισμούς.

Ο ιδιαίτερα ευδιάθετος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έδειξε πως υπάρχει αισιοδοξία για τη νέα συμφωνία σε όλα τα μέτωπα, αλλά ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μετά τα μέσα του 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα και αφού εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις της, θα παραμείνει σε εποπτεία όπως γίνεται με όλες τις χώρες που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα έτσι ώστε να ελέγχεται δημοσιονομικά.

Ο ρόλος του ΔΝΤ και το χρέος

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως υπήρξε και συμφωνία για το χρέος, η οποία θα εφαρμοστεί σε τριά στάδια στα βραχυπροθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ’ ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Δήλωσε μάλιστα ιδιαίτερα χαρούμενος για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του 2016 το ΔΝΤ θα επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και την πορεία της Ελλάδας και τότε θα αποφανθεί τελικά εάν θα παραμείνει. Ωστόσο, διευκρίνισε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ και πως εάν υπάρξουν διαφορές στο μέλλον, θα τεθούν όλα τα θέματα προς συζήτηση, δείχνοντας έτσι πως το χάσμα ΔΝΤ-Ευρωπαίων δεν έχει γεφυρωθεί ουσιαστικά.

Την ίδια ακριβώς θέση διατύπωσε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο οποίος σημείωσε πως θα ζητήσουν από τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου να λάβουν μία θετική απόφαση για την παραμονή τους στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν φυσικά ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το ταμείο.

Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν κατά τη συνέντευξξη τύπου εξέφρασε την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. “Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες”, υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε “ευελιξία”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε