“Δεν πετάνε τα αεροσκάφη χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, δεν τα ακούμε”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών του δήμου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι “η χθεσινή χαλαζόπτωση, που έπεσε κατά μήκος της Εγνατίας Οδού από το Πλατύ Ημαθίας μέχρι και την Νάουσα και είχε ως επίκεντρο τα Καβάσιλα Ημαθίας, είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν εκτάσεις άνω των 30.000 στρεμμάτων με φρούτα και άλλες καλλιέργειες”.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος μας επισήμανε ότι το χθεσινό χαλάζι, που είχε μέγεθος φουντουκιού, είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν περισσότερα από 10.000 στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο, 5.000 στρέμματα με μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα και βερίκοκα και περίπου 20.000 στρέμματα με καλαμπόκι, βαμβάκι και τεύτλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Δεν φτάνει η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειές μας από τον παγετό στις 26 και 28 Μαρτίου, ήρθε και η χαλαζόπτωση να μας αποτελειώσει”, τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι “και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και την αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από το έργο τους, επειδή, όπως μα είπαν, με τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μειώθηκαν οι αποζημιώσεις των εκτιμήσεων”.
Στην Πέλλα, καταγράφηκαν ζημιές από το χαλάζι στις περιοχές Λεπτοκαρυάς, Προφήτη Ηλία και Δροσερού, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και σε περιοχές στην Καβάλα (δυτική περιοχή του νομού) αλλά και στη Δράμα (περιοχή Νέστου), όπου κυρίως επλήγησαν αμπέλια, ελαιόδεντρα και πυρηνόκαρπα. Η χαλαζόπτωση στην Ξάνθη, έπληξε δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες στις περιοχές Τοξοτών και δήμου Αβδήρων.
Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον επικεφαλής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Βαγγέλη Τσαγκαλίδη, ο τελευταίος επεσήμανε ότι το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του οργανισμού εκτελείται κανονικά. Μάλιστα τόνισε πως «χθες πέταξαν και τα τρία αεροσκάφη και εκτέλεσαν συνολικά πέντε πτήσεις από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι και τις 19.00 το βράδυ». Προσέθεσε δε, «μάλιστα, σε κάποια στιγμή βρίσκονταν στον αέρα δύο αεροσκάφη ταυτόχρονα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσαγκαλίδης τόνισε «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» και πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα ήταν η ζημιά εάν δεν πετούσαν τα αεροσκάφη, και έτσι δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται πλήρως το έργο των πιλότων που πραγματοποιούν αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα».
Υπενθυμίζεται ότι το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ αφορά συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα, και διεξάγεται από 20 Μαρτίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου.
Η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας περιλαμβάνει πρόγνωση εμφάνισης χαλαζόπτωσης, παρακολούθηση των καταιγίδων με τέσσερα ραντάρ καιρού, στις τοποθεσίες Φίλυρο, Λιόπρασο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου που βρίσκονται στα φτερά και την κοιλία και λειτουργία ενός δικτύου χαλαζομέτρων.
Υπογραμμίζεται ότι όταν ξεσπάσει καταιγίδα με χαλάζι, το αεροσκάφος βρίσκεται ήδη στον ουρανό και κοντά στην περιοχή που “δονείται”. Στη συνέχεια προσεγγίζει την περιοχή που τροφοδοτεί την καταιγίδα και σε κατάλληλο ύψος αφήνει υλικό σποράς στο νέφος, αυξάνοντας ουσιαστικά τον αριθμό των χαλαζοκόκκων και μειώνοντας ταυτόχρονα το μέγεθός τους. Έτσι, οι χαλαζόκοκκοι, όντας μικρότερου μεγέθους, μέχρι να πέσουν στο έδαφος λιώνουν ή είναι τόσο μικροί, που δεν δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ