Τετάρτη, 18 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Χανιά: Υπογράφηκε η σύμβαση για την αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων της πόλης!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στην τακτοποίηση δημοτικών κτιρίων με στόχο την αναβάθμισή τους προχωρά ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με το τμήμα δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητήριου.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο φορείς υπέγραψαν σήμερα προγραμματική σύμβαση. Σύμφωνα με το δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, η τακτοποίηση των δημοτικών κτιρίων, πολλά από τα οποία είναι σχολεία, κρίνεται ως θέμα πρώτης προτεραιότητας δεδομένου ότι είναι απαραίτητη ώστε στη συνέχεια να υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης των υποδομών στα σχολεία και αλλά κτίρια καθώς και η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως, για παράδειγμα, αυτών της ενεργειακής αναβάθμισης. Παράλληλα, σύμφωνα με το δήμαρχο, «μέσα από την προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ θα υπάρχει μια πλήρης και τεκμηριωμένη εικόνα για την κατάσταση όλων των δημοτικών κτιρίων».

Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου την προγραμματική σύμβαση υπέγραψε ο πρόεδρος του τμήματος δυτικής Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης. Όπως εξήγησε, μέσω της σύμβασης θα δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα-βάση δεδομένων στην οποία θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διαγράμματα καθώς και τεχνική έκθεση. «Όλο αυτό θα αποτελέσει τον οδηγό για την αναβάθμιση και καλύτερη λειτουργικότητα των δημοτικών κτιρίων», επεσήμανε ο κ. Κοπάσης.

Στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε και στο θέμα της αποκατάστασης του μνημείου της δημοτικής αγοράς, ανακοινώνοντας, ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ολοκλήρωσαν τη σχετική μελέτη και με δεδομένο ότι υπάρχει χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ θα προχωρήσει η προκήρυξη του έργου ώστε μετά την ανάδειξη αναδόχου να προχωρήσουν οι εργασίες.

Ωστόσο επειδή η διάρκειά τους υπολογίζεται στους 18-22 μήνες η αγορά όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να παραμείνει κλειστή. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα της σταδιακής αποκατάστασης – το έργο πρέπει να εκτελεστεί συνολικά», εξήγησε ο δήμαρχος Χανίων.

Η προοπτική του κλεισίματος της αγοράς βρίσκει αντίθετους τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο χώρο με το βασικό επιχείρημα ότι θα υποστούν σοβαρή οικονομική ζημιά. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων έκανε γνωστό σήμερα, ότι τις επόμενες ημέρες θα καλέσει το διοικητικό συμβούλιο των καταστηματαρχών της δημοτικής αγοράς προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε