Πολιτική

Αλέξη ακούς;

Θα απευθύνω το σημείωμα αυτό στον Αλέξη Τσίπρα, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι όπως φαίνεται από τη νωθρότητα των αρμόδιων υπουργείων, αυτός μόνο μπορεί να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να προχωρήσει ταχύτατα στη δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων για τη δυναμική ανάπτυξη της χώρας.

Εξηγούμαστε ευθύς εξαρχής. Το θέμα αφορά τις τεχνολογικές επιχειρήσεις, τις γνωστές start ups, καθώς και τις δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρουν στην αποτροπή της μετανάστευσης των Ελλήνων επιστημόνων, την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας.
Αλέξη για το σκοπό αυτό υπάρχει μία μελέτη της Εθνικής Τράπεζας που καταδεικνύει το δυναμισμό και τις προοπτικές. Για να γίνει αντιληπτό αρκεί να πούμε πως ακόμα και μέσα στην κρίση ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής αναπτυσσόταν και αναπτύσσεται και πως αν το επιχειρηματικό περιβάλλον προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε η προστιθέμενη αξία θα φτάσει στα 5,8 δις. ευρώ και θα δημιουργηθούν 80.000 νέες θέσεις εργασίας.
Για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα παραθέσουμε τα στοιχεία της μελέτης σύμφωνα με τα οποία:
Από τα αποτελέσματα της έρευνας σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων προκύπτει η υπεροχή του κλάδου η οποία να εντοπίζεται κυρίως:
– σε όρους ανάπτυξης (με το 69% του τομέα να δηλώνει αναπτυξιακούς στόχους, έναντι 42% για το σύνολο των ΜμΕ),
– σε όρους εξωστρέφειας (με τις εξαγωγές να καλύπτουν το 15% των πωλήσεων του τομέα έναντι 9% για το σύνολο των ΜμΕ),
– σε όρους καινοτομίας (με τις δαπάνες R&D να φτάνουν το 16% των πωλήσεων έναντι μόλις 0,2% στο σύνολο των ΜμΕ), και
– σε όρους ψηφιακής τεχνολογίας (με το 12% των πωλήσεων να πραγματοποιείται μέσω e-commerce έναντι 3% για τον τομέα των ΜμΕ, και το 42% του τομέα να έχει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα έναντι 13% για το σύνολο των ΜμΕ).
Αν ληφθούν υπόψη αποκλειστικά οι start ups, τότε τα συμπεράσματα είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά και φανερώνουν το δυναμισμό ενός κλάδου που δεν τυχαίνει της ανάλογης φροντίδας από την πολιτεία. Αναλυτικά τα δυνατά σημεία τους είναι:
– Η καινοτομία (με το 29% του κύκλου εργασιών τους να επενδύεται σε R&D, έναντι 15% για τις λοιπές ΜμΕ πληροφορικής),
– Το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού (με άριστη αξιολόγηση από το 60% του τομέα, έναντι 39% των λοιπών ΜμΕ πληροφορικής), και
– Η αξιοποίηση της τεχνολογίας (επιτυγχάνοντας το 53% του κύκλου εργασιών τους μέσω e-commerce έναντι 10% για τις λοιπές ΜμΕ πληροφορικής, και με το 75% του τομέα να έχουν εγκαταστήσει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα έναντι 41% των λοιπών ΜμΕ πληροφορικής).
Τα εμπόδια; Τα γνωστά που καταστρέφουν το επιχειρείν στην Ελλάδα. Η γραφειοκρατία στην αδειοδότηση και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η καθυστερημένη απόδοση της δικαιοσύνης, η αστάθεια του πλαισίου λειτουργίας.
Αλέξη ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Σάρωσε όλα τα εμπόδια τάχιστα και θα κερδίσουν το στοίχημα οι επιχειρήσεις, η οικονομία, η χώρα, οι νέοι άνθρωποι και ασφαλώς η κυβέρνησή σου. Μπορείς; Προχώρα γρήγορα.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση GPO: Πτώση 1,6% για ΝΔ μετά τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, υποχωρούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κόμματα ανεβαίνουν
Το 74,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση των Τεμπών ενώ το 73,5% πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση
Δημοσκόπηση GPO: Πτώση 1,6% για ΝΔ μετά τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, υποχωρούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κόμματα ανεβαίνουν
«Δεν έθεσα ποτέ θέμα ασφάλειας» λέει ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ για το υπόμνημα στο Μαξίμου μετά τα Τέμπη
«Πρότεινα την επί διετία τουλάχιστον αναστολή της λειτουργίας των επιβατικών συρμών, όχι για λόγους ασφαλείας, αλλά για να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία»
Τέμπη: «Δεν έθεσα ποτέ θέμα ασφάλειας» λέει ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ για το υπόμνημα στο Μαξίμου
Στο τέλος Φεβρουαρίου η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη – Το πόρισμα του Πολυτεχνείου περιμένει η κυβέρνηση
Η κίνηση του Σ. Φάμελλου να πιέσει το ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν από κοινού, άμεσα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, συναντά την αντίθεση της Χαριλάου Τρικούπη
Στο τέλος Φεβρουαρίου η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη – Το πόρισμα του Πολυτεχνείου περιμένει η κυβέρνηση