Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου – κουαρτέτου – “Αστακός” το Χίλτον (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο, που μετά το Πάσχα των καθολικών επέστρεψε στην Αθήνα.

Η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου δεν θα επηρεάσει σημαντικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα πιο καυτά σημεία παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, η αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων, το εφάπαξ και μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Εκείνο που ενδεχομένως θα συμβεί, ανάλογα με το κλίμα που θα διαπιστώσουν οι Έλληνες διαπραγματευτές μετά τη διαρροή, είναι να αυξηθεί η αντίσταση από την ελληνική πλευρά στις πιέσεις για πιο σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περισσότερες υποχωρήσεις από όσες έγιναν και οι λύσεις να βρεθούν στο πλαίσιο όσων έχουν συζητηθεί και περιγραφεί πριν από την αναχώρηση του κουαρτέτου για το Πάσχα των καθολικών.

Η γραμμή που έχει χαραχθεί από την κυβέρνηση είναι να παραμείνουν άθικτες οι κύριες συντάξεις (έχει γίνει αποδεκτό και η μόνη αλλαγή που ενδεχομένως να γίνει είναι να μειωθεί το πλαφόν από τα 2.300 ευρώ στα 2.100, πράγμα που θα θίξει λίγες εκατοντάδες συνταξιούχων) να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κάτω από τα 1.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως θα πέσει «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις 125.000 περίπου συνταξιούχων που έχουν αθροιστικά σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.

Το πόσο θα περικοπούν οι επικουρικές θα εξαρτηθεί και από την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Το θέμα υπάρχει στο τραπέζι και το πιο πιθανό σενάριο είναι η συνολική αύξηση να μην φτάσει στο 1,5%, αλλά να περιοριστεί στο 1%.

Επομένως, η περικοπή των επικουρικών θα είναι κλιμακωτή και θα κυμανθεί από 5% ως 30% και κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά σε επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες από 170 ευρώ το μήνα. Στα μερίσματα του Δημοσίου η περικοπή τοποθετείται κοντά στο 30%, ενώ στο εφάπαξ οι περικοπές θα κυμανθούν από 15 ως 25%. Ένα νέο στοιχείο που θα μπει στο τραπέζι για συζήτηση είναι η χρήση της περιουσίας των επικουρικών ταμείων που ανέρχεται σε 2,5 δις. ευρώ ως το 2018, πράγμα για το οποίο το ΔΝΤ είχε εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις όταν έγινε η πρώτη βολιδοσκόπηση.

Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την Τρίτη και εκεί, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας στο newsit.gr θα καταφέρουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη διάθεση και το κλίμα μετά τη διαρροή.

Το Χίλτον είναι “αστακός” λίγη ώρα πριν από τη συγκέντρωση συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικάτων στην Βασιλίσσης Σοφίας, την ωρα που εντός του ξενοδοχείου το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς.

Φαίνεται, όμως, ότι η έντονη παρουσία της Αστυνομίας δεν έχει να κάνει μόνο με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά αποτελεί και… απάντηση στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: “Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τηνν προσωπική τους ασφάλεια“.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε