Η ευθύνη για τον χαμό των ανθρώπων βαραίνει αποκλειστικά την αστυνομία του South Yorkshire και τους υπεύθυνους ασφαλείας του γηπέδου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αστυνομία προκάλεσε ή συνέβαλε στην τραγωδία κι όχι η συμπεριφορά των φίλων της Λίβερπουλ.
Η απόφαση είναι ιστορική, αλλά δεν μπορεί να φέρει πίσω τις 96 αθώες ψυχές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
27 χρόνια έχουν περάσει και το Λίβερπουλ και το αγγλικό ποδόσφαιρο θρηνούν ακόμα τις 96 ψυχές που πήγαν στο γήπεδο για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους.
Από τα γεγονότα που σημάδεψαν την Λίβερπουλ, αλλά και ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο. Μία ποδοσφαιρική “γιορτή”, ένας ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας, του πιο σημαντικού θεσμού στο “Νησί”, που κατέληξε σε τραγωδία…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεσημέρι της 15ης Απριλίου του 1989. Έξι λεπτά μετά τις τρεις, τα χαμόγελα όλων “πάγωσαν” και έγιναν… δάκρυα και πόνος. Ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ σημαδεύτηκε από μια μεγάλη τραγωδία.
Στην κερκίδα “Λέπινγκς Λέιν” του γηπέδου της Σέφιλντ Γουένσντεϊ 96 ανθρώπινες ψυχές βρήκαν ένα φρικιαστικό θάνατο από ασφυξία. Το αδιανόητο λάθος της αστυνομίας να επιτρέψει την αθρόα είσοδο των οπαδών που είχαν συνωστιστεί έξω από τις θύρες έμελλε να γράψει μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Οι παραπάνω φίλαθλοι που είχαν μπει δημιούργησαν τρομερή πίεση σε αυτούς που είχαν ήδη πάρει θέση στην κατάμεστη εξέδρα, με αποτέλεσμα να “στέλνουν” όλο και περισσότερους κοντά στο σιδερένιο κιγκλίδωμα.
Ουρλιαχτά παντού! Όσοι πρόλαβαν να πηδήξουν εντός αγωνιστικού χώρου (εκμεταλλευόμενοι ένα μικρό κενό στα προστατευτικά) σώθηκαν, πολλοί ήταν όμως εκείνοι που δεν τα κατάφεραν και συνθλίφτηκαν, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα το γήπεδο να γεμίζει από τραυματίες αλλά και ανθρώπους που είχαν αφήσει ή επρόκειτο να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή. Εκτός από τα θύματα, 766 συνολικά οπαδοί μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.
Η αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις και σκυλιά, θεωρώντας πως οι άτακτοι χούλιγκαν επιχειρούν εισβολή στο γήπεδο, διαρρέοντας πως οι 96 θάνατοι ήταν αποκλειστικά ευθύνη δική τους. Τέσσερις μέρες μετά το συμβάν και με τον κόσμο να είναι ακόμα συγκλονισμένος, η Sun βγάζει το επίμαχο πρωτοσέλιδο, κατηγορώντας τους μεθυσμένους οπαδούς ότι έκλεβαν πτώματα και ουρούσαν πάνω σε αστυνομικούς και νοσηλευτές, που προσπαθούσαν να κάνουν τεχνητή αναπνοή στα θύματα.
Από τότε, πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά οι οικογένειές των θυμάτων δεν το έβαλαν κάτω. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στην αποκατάσταση της αλήθειας και στη δικαιοσύνη για τα θύματα. Αυτό ήταν άλλωστε εκείνο που ζητούσαν εδώ τόσα χρόνια οι οπαδοί της Λίβερπουλ. “Justice for the 96”.
Η 12η Σεπτεμβρίου του 2012 ήταν μία ιστορική ημέρα για τις οικογένειες των θυμάτων του Χίλσμπορο καθώς έπειτα από πολυετείς έρευνες δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα Ανεξάρτητης Επιτροπής (συστάθηκε το 2010).
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής αυτό που προέκυψε είναι προσπάθεια συγκάλυψης των λαθών της αστυνομίας ενώ οι οπαδοί της Λίβερπουλ δεν φέρουν καμία ευθύνη για την τραγωδία. Παράλληλα όπως διαπιστώθηκε από το πόρισμα, 164 καταθέσεις αστυνομικών παραποιήθηκαν και άλλες 116 δεν έχουν τα αρνητικά σχόλια που είχαν στην αρχή και αφορούσαν στην ηγεσία της αστυνομίας έτσι ώστε η ευθύνη να πάει μόνο στους οπαδούς.
Από το πόρισμα δεν προέκυψε καμία προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση…
“Έπειτα από 23 επίπονα χρόνια, οι οπαδοί μας απαλλάχθηκαν για όλα όσα τους κατηγόρησαν. Σήμερα, ο κόσμος γνωρίζει αυτό που εμείς ξέραμε. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν αθώοι εκείνη την τραγική μέρα. Υπήρξε κατακριτέα και επιζήμια διαστρέβλωση της αλήθειας”, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Λίβερπουλ.
Έστω και μετά από τόσα χρόνια… “Justice for the 96”