Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Δίχτυ προστασίας στην πρώτη κατοικία έως το τέλος τους 2017!

Δίχτυ προστασίας στην πρώτη κατοικία έως το τέλος τους 2017!

Την εξαίρεση από την πώληση σε funds μέχρι το τέλος του 2017 ενήμερων και ληξιπρόθεσμων δανείων που σύναψαν νοικοκυριά και επαγγελματίες, βάζοντας υποθήκη την κύρια κατοικίας του, πέτυχε η κυβέρνηση κατόπιν επίπονων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους”, οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι προαναφερόμενες κατηγορίες δανείων να μην απελευθερωθούν για τους επόμενους 19,5 μήνες, ενώ ταυτόχρονα τίθενται και κριτήρια αξίας της κατοικίας αλλά και εισοδηματικά, κοντά στα όρια που βάζει και ο νόμος Κατσέλη.

Την ίδια στιγμή, όμως, από τις 16 Μαΐου ανάβει το “πράσινο” φως για την ελεύθερη πώληση “πράσινων” και “κόκκινων” δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και νοικοκυριών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, που συμφώνησαν μέσα στην περασμένη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, δεν θα μεταβιβάζονται τα εξυπηρετούμενα και “κόκκινα” δάνεια σε funds μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, εφόσον αυτά έχουν υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης κύριας κατοικίας.

Επιπλέον κριτήριο που μπαίνει ώστε αυτά να μην πωλούνται είναι το ύψος της αξίας της κύριας κατοικίας, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανάμεσα στις 140.000 με 150.000 ευρώ. Εάν συμβεί αυτό, θα προστατευτεί το 87% των δανείων με υποθήκη ή προσημείωση της πρώτης κατοικίας.

Αγνωστα παραμένει το αν πήχης προστασίας με βάση την αξία της κύριας κατοικίας που έχει συμφωνηθεί θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας. Επίσης άλλη μία προϋπόθεση που μπαίνει είναι και τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα είναι παρόμοια με εκείνα του νόμου Κατσέλη,. Πηγές θέλουν να κυμαίνονται για μαι οικογένεια με δύο παιδιά ανάμεσα στα 1.72ο ευρώ μηνιαίως μέχρι τα 2.448 ευρώ.

Εν κατακλείδι, ένα νοικοκυριό ή ένας μικρός επαγγελματίας προκειμένου να μη μεταβιβαστεί το δάνειό του σε fund θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τα κριτήρια της αξίας της κύριας κατοικίας και του ύψους του μηνιαίου εισοδήματος. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένο και ως “συνεργάσιμος” δανειολήπτης.

Πηγή: Εθνος της Κυριακής 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε