Ένταση επικράτησε έξω και μέσα στο ΕΒΕΑ όταν εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών που σήμερα έβαλε λουκέτο θέλησαν να παραβρεθούν στην συνέντευξη Τύπου. Όταν τελικά τους επετράπη η είσοδος, με τα πνεύματα να είναι οξυμένα, διακόπηκε και η συνέντευξη που παραχωρούσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι λογομάχησαν με τον Πρόεδρο της Εταιρείας, κ. Γιάννη Στρούτση. Όταν εκείνος επιχείρησε να αποχωρήσει γιατί είδε εχθρικό κλίμα οι εργαζόμενοι του ζήτησαν να γίνει διάλογος και τον ρώτησαν γιατί δεν εκπροσώπησε κανείς την εταιρεία στην συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και αναρωτήθηκαν τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις τους. Τελικά αποχώρησε και ορίστηκε συνάντηση για την άλλη εβδομάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένταση επικράτησε αρχικά όταν έφτασαν οι εργαζόμενοι έξω από το ΕΒΕΑ και προσπάθησαν να μπουν μέσα.
Θύμα των capital controls και της κρίσης που μαστίζει το εμπόριο έπεσε η Ηλεκτρονική Αθηνών που από σήμερα έβαλε λουκέτο σε όλα της τα καταστήματα. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει, από τις 9 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών από σήμερα, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν 47 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και να χάσουν τη δουλειά τους 450 εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στα κεντρικά της Ηλεκτρονικής Αθηνών στο Περιστέρι και δεν έλειψαν και οι εντάσεις.
Ειδικότερα, η Ηλεκτρονική Αθηνών έκανε γνωστό ότι, δυνάμει της υπ’ αριθ. 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls, που, εκτός των άλλων, ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.
Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίσθηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους, τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και, στη συνέχεια, ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό».
«Το αποτέλεσμα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση».
«Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία», όπως τονίζει η Ηλεκτρονική Αθηνών στην ανακοίνωσή της.
Την ίδια ώρα, άκαρπη ήταν η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών ΑΕΕ, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αφενός μεν, για να διευκρινιστεί η πρόθεση της εργοδοσίας για το μέλλον της επιχείρησης αφετέρου δε, για να προστατευτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η συνάντηση, γίνεται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εταιρεία έχει προκαταβάλλει το δώρο Πάσχα και τον μισθό του Απριλίου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ