Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Μόνο οι διαταραγμένοι και οι εχθροί της Ευρώπης βλέπουν Grexit

Μόνο οι διαταραγμένοι και οι εχθροί της Ευρώπης βλέπουν Grexit

Grexit; Ποιο Grexit; Είμαστε σοβαροί να συζητούμε εκ νέου το Grexit; Αφήστε την Ελλάδα. Το αντέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ερωτήματα που θα ήταν πολύ δύσκολα να απαντηθούν και ενδεχομένως να είχαν και θετική απάντηση πέρυσι, σήμερα είναι το λιγότερο απαγορευτικά.

Την ώρα που ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, την ίδια ώρα που ο Τζόρτζ Σόρος βλέπει πως η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί εξαιτίας του προσφυγικού, την ώρα που σχεδόν όλοι συμφωνούν πως ένα ενδεχόμενο Brexit θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας», είναι δυνατόν κάποιοι να βάζουν στο τραπέζι το Grexit ακόμα και ως μέσο εκβιασμού;

Ναι είναι η απάντηση. Είναι δυνατόν να το βάζουν ανιστόρητοι, βλάκες, «κολλημένοι» με το νεοφιλελευθερισμό και ασφαλώς οι εχθροί του μεγαλύτερου ιστορικού εγχειρήματος των λαών της Ευρώπης. Και ασφαλώς μεταξύ αυτών είναι και το ΔΝΤ. Τοποθετείστε το εσείς σε όποια από τις προαναφερόμενες κατηγορία πιστεύετε ότι ανήκει.

Είναι απίστευτο το πόσο βλακώδης είναι η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, όπως διεξάγονται και προπαντός με τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι. Από τη στιγμή που η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο και όταν όλοι συμφωνούν πως μόνο μέσω υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, θα επιτευχθούν όχι μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και οι επιδιώξεις για το χρέος, το κουαρτέτο και οι δανειστές γενικότερα απαιτούν μέτρα που τορπιλίζουν την ανάπτυξη, απειλούν την κοινωνική συνοχή, που πέραν όλων των άλλων αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης, οδηγούν στην εξέγερση την ελληνική κοινωνία η οποία δεν αντέχει άλλα δηλητηριώδη και ηλίθια μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόζονται τα τελευταία έξι χρόνια των μνημονίων.

Μας βομβαρδίζουν με δήθεν μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν είναι παρά αντιμεταρρυθμίσεις από τη στιγμή που φτωχοποιούν τους πολίτες, στέλνουν την ανεργία στα ύψη, καταδικάζουν στην κατάθλιψη και τη μιζέρια έναν ολόκληρο λαό.

Ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές που παράγουν πλούτο, αυτές που οδηγούν έναν λαό σε καλύτερες μέρες και όχι πίσω ολοταχώς στην εποχή των σπηλαίων.

Ναι στη μεταρρύθμιση και της Ευρώπης αν δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε στο μέλλονGrexit ή άλλα παρόμοια και απειλητικά φαινόμενα. Γιατί η Ευρώπη είναι μία ατελής και δυσλειτουργική ένωση. Είναι ιστορικό εξάμβλωμα που δεν αντέχει στους ανέμους των ταραγμένων περιόδων της ιστορίας αν δεν μεταρρυθμιστεί και δεν αλλάξει κατεύθυνση.

Γιατί αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία δεν θα μιλάμε για Grexit. Δεν θα υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρχει η Ευρώπη και η ιδέα να φύγεις ή να σε διώξουν από μία οντότητα που δεν υπάρχει, μόνο σε διαταραγμένα μυαλά μπορεί να φωλιάζει.

Η ψύχραιμη στάση και ανάλυση των γεγονότων και των ιστορικών προκλήσεων στην Ευρώπη, οδηγεί στο συμπέρασμα πως το Grexit είναι εκτός προγράμματος εκείνων που θέλουν ζωντανή την Ευρωπαϊκή Ενωση και επιδίωξη όσων επιθυμούν το ευρωπαϊκό πείραμα να είναι ένα πρωτοποριακό και ειρηνικό μεν, αλλά μικρής διάρκειας διάλειμμα στην αιματηρή ιστορία των ευρωπαϊκών πολέμων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε