Δευτέρα, 30 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Οι ανατροπές της κυβέρνησης για το χρέος ανοίγουν το δρόμο για συμφωνία

Οι ανατροπές της κυβέρνησης για το χρέος ανοίγουν το δρόμο για συμφωνία

Η θέση που εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για δύο κείμενα συμφωνίας, ένα με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς του κουαρτέτου και ένα που θα περιλαμβάνει τις διαφωνίες του ΔΝΤ, αποκαλύπτει πως δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις για βιώσιμο χρέος ως το 2022.

Ηταν μία κίνηση, όπως επισημάναμε στο newsit.gr, που ανοίγει το παράθυρο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως απαιτούν Γερμανοί, Ολλανδοί και Φιλανδοί, χωρίς να υπάρξει ταυτοχρόνως μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.

Από τη στιγμή που θα χαρακτηριστεί βιώσιμο ως τον επόμενο χρόνο, όπως απαιτεί το καταστατικό του ΔΝΤ, ανοίγει ο δρόμος να ικανοποιηθούν και οι τρεις πλευρές.

Η ελληνική να μην πάρει τα θηριώδη και εγκληματικά μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ 8-9 δις. ευρώ, αλλά νε περιοριστεί στα δυσβάστακτα μεν 5,4 δισ. ευρώ που αντέχει να διαχειριστεί πολιιτκά, η γερμανική να μην δώσει γενναία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που πολιτικά δεν το αντέχει αυτή την εποχή η Μέρκελ και τυπικά ικανοποιείται ο όρος που θέτει το καταστατικό του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων διπλωματικών κύκλων στις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται στη ρύθμιση που θα γίνει για το χρέος με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, αύξηση της περιόδου χάριτος και αλλαγές στα επιτόκια, να προστεθεί μία δήλωση πως πριν από το 2022 να επανεξεταστεί το ζήτημα, αν διαπιστωθεί πως οι οικονομικές εξελίξεις οδηγούν σε μη βιώσιμο χρέος.

Ετσι, θα υπάρξει και μία πιο ισχυρή ρήτρα ικανοποίησης του ΔΝΤ, χωρίς, όμως στην ουσία να αλλάζει κάτι σημαντικό.

Συνεπώς, με την αλλαγή θέσης η κυβέρνηση διευκολύνει τη γερμανική πλευρά και η ίδια διευκολύνεται από τη συμφωνία, αφού δεν θα κληθεί να πάρει μέτρα που πολιτικά δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί, ενώ με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι την πιστωτική ασφυξία.

Παράταση η οποία μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως επικοινωνιακός εκβιασμός, αλλά δεν θα έμπαινε σε λειτουργία από τη στιγμή που ο Ντράγκι στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, θεωρεί ότι η ελληνική κρίση έδειξε πως η ευρωζώνη είναι εύθραυστη και δεν θα μπορούσε να αντέξει άλλη μία παρόμοια κρίση, τη στιγμή που υπάρχει το προσφυγικό και προπαντός το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα το τελευταίο έγινε πιο δύσκολο, ύστερα από το δημοψήφισμα στην Ολλανδία με το οποίο οι Ολλανδοί απέρριψαν την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με την Ουκρανία.

Οσο περισσότερη εύφλεκτη ύλη συσσωρεύεται στον ουρανό της Ευρώπης, τόσο χαλαρώνει η πίεση στην Ελλάδα και διευκολύνεται η σύναψη συμφωνίας.

Αυτό πολιτικά, αλλά κυρίως οικονομικά δίνει ανάσες στην κυβέρνηση. Όμως. Για να αξιοποιήσει τις ανάσες η κυβέρνηση, οφείλει να προχωρήσει τάχιστα μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις ανατροπές στο Δημόσιο για να τελειώνουμε με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, τη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού κλίματος με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της επενδυτικής δραστηριότητας και προπαντός τη δημιουργία ενός πλαισίου σταθερού στο χρόνο και χωρίς δυσμενείς ανατροπές για τους επενσυτές.

Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να ανασάνει και να αξιοποιήσει την απόκρουση των μέτρων του ΔΝΤ, που θα μας έστελναν πάλι στο υφεσιακό σπιράλ του θανάτου και την οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.

Αν δεν προωθηθούν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις και άλλες που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, θα είμαστε ιδανικοί αυτόχειρες και άξιοι της μοίρας μας, αφού σε λίγα χρόνια θα βρισκόμαστε πάλι στο ν ίδιο παρανομαστή, αλλά με δυσμενέστερους όρους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε