Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Ξεσπαθώνει το Μαξίμου κατά του ΔΝΤ! – Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%: Τι σημαίνει για την αξιολόγηση και τα μέτρα

Ξεσπαθώνει το Μαξίμου κατά του ΔΝΤ! – Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%: Τι σημαίνει για την αξιολόγηση και τα μέτρα

– “Δώρο” στην κυβέρνηση από την Eurostat 2,3 δισ ευρώ!
– Με αυτό το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί πηγαίνει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup
– Το πιο αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι ενδέχεται να μην είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων!
– Μέγαρο Μαξίμου: Το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν μπορούσαν να δουν στην κυβέρνηση το δώρο που τους έκανε η Eurostat.
H Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ουσιαστικά “δώρισε” στην κυβέρνηση 2,3 δις. ευρώ. Κι αυτό, γιατί τόση είναι η απόσταση που χωρίζει την εκτίμηση του ΔNT για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% με την ανακοίνωση της Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%.

Και όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, ακόμα και όταν ζητούν μέτρα 3,6 δις. ευρώ στηριζόμενοι στους δικούς τους υπολογισμούς, τώρα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφορά των 2,3 δις. και επομένως να αναθεωρήσουν οποιοδήποτε στόχο (παράλληλα επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν πρόσθετα μέτρα ούτε αυτού του ύψους).

Μάλιστα προσθέτουν πως από τη στιγμή που το ΔΝΤ πέφτει διαρκώς έξω, γιατί να μην πέσει και τα επόμενα χρόνια και επομένως, όπως λένε με μία μεγάλη δόση αισιοδοξίας, ο τελικός λογαριασμός να είναι χαμηλότερος ακόμα και από τα 5,4 δις.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζουν επίσης και τη σημασία της μείωσης του χρέους από το 180,1% του ΑΕΠ στο 176,9%, ενώ το περασμένο καλοκαίρι πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ξεπεράσει ακόμα και το 200% του ΑΕΠ.

Οι δύο αυτές θετικές εκπλήξεις, εκτιμούν στην κυβέρνηση, πως της δίνουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για το αυριανό Eurogroup, ενώ υπογραμμίζουν και τη σημασία των δηλώσεων του Γιούνκερ πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, καθώς και τη θέση που εξέφρασε για το αποτέλεσμα της Eurostat το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τυχόν αμφισβήτηση από το ΔΝΤ.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται επίσης, πως η επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ δείχνει πως φέτος είναι πολύ κοντά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ, ενώ και για τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν οι στόχοι εφόσον οι Ευρωπαίοι ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και προχωρήσουν σε γενναία ρύθμιση του χρέους, χάρη στην οποία όχι μόνο θα δοθεί ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά θα δώσει και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές τη σιγουριά πως δεν υπάρχει φόβος για μελλοντικό ατύχημα εξαιτίας του χρέους.

Σε καθαρά οικονομικό πεδίο το αποτέλεσμα ερμηνεύεται σαν μία προσπάθεια σωστής εκτέλεσης του προϋπολογισμού που στέφθηκε από επιτυχία, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάλογη πορεία και στο μέλλον.

Τούτων λεχθέντων και εφόσον επιβεβαιωθούν και πρακτικά, τότε ενδέχεται να μην είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων που επιβαρύνουν τους πολίτες, ενώ δεν αποκλείεται αν η πορεία ανταποκριθεί στις αισιόδοξες εκτιμήσεις, να μην εφαρμοστούν και κάποια από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν (στο σκέλος των έμμεσων φόρων), όπως είπε στη Βουλή και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Και αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό αν η κυβέρνηση δημιουργούσε σταθερό και ελκυστικό επενδυτικό τοπίο, αν προωθούνταν οι μεταρρυθμίσεις για πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο Δημόσιο και εφόσον βεβαίως παταχθεί η φοροδιαφυγή και εισπραχθούν από τις λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λιχτενστάιν κλπ) τα χρήματα από τα κονδύλια που βγήκαν στο εξωτερικό και αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.

Τι λέει μετά τις εξελίξεις το Μέγαρο Μαξίμου

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%», αναφέρει η κυβέρνηση.

Και συνεχίζει: «Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους. Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε