Πολιτική

“Πυθία” η εκπρόσωπος της Κομισιόν! Ορόσημο το Eurogroup της 9ης Μαίου

Στα ζητήματα που αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών ως το Eurogroup της 9ης Μαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.

Η ίδια εκπρόσωπος, πρόσθεσε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.

Ερωτηθείσα αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης Μαίου, ή σε μεθεπόμενο Eurogroup, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιτχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών. Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για δασμούς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, ενιαία αντίδραση από την ΕΕ
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες και μένοντας στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Το μήνυμα του Σωκράτη Φάμελλου στον Παύλο Πολάκη και οι κατηγορίες για «δεύτερες σκέψεις» ενόψει συνεδρίου
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν νέες δηλώσεις του βουλευτή Χανίων εναντίων στελεχών της Νέας Αριστεράς αλλά και δημοσιεύματα που στόχο θα έχουν να απαξιώσουν το εγχείρημα αυτό
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Παύλος Πολάκης
«Εκεχειρία» Νίκου Ανδρουλάκη - Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ εν αναμονή της απόφασης για την Κατερίνα Μπατζελή
Αν τελικά η κρίση στην υπόθεση Μπατζελή δεν εκτονωθεί και η πρώην υπουργός βρεθεί εκτός κόμματος τότε όλα δείχνουν ότι τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ θα ξαναφουντώσουν
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας