Δευτέρα, 18 Νοε.
11oC Αθήνα

Σεισμός στο Εκουαδόρ: 235 οι νεκροί, 1500 τραυματίες από τα φονικά 7,8 Ρίχτερ

Σεισμός στο Εκουαδόρ: 235 οι νεκροί, 1500 τραυματίες από τα φονικά 7,8 Ρίχτερ

Ένα δράμα χωρίς τέλος ζουν από τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) οι κάτοικοι του Ισημερινού. Το Εκουαδόρ χτυπήθηκε βάναυσα από τον Εγκέλαδο και τα 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη χώρα άφησαν πίσω τους 235 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 235 θάνατοι ενώ 1.557 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μετά την πρώτη δόνηση, καταγράφηκαν 189 μετασεισμοί, κυρίως στην περιοχή του Πεδερνάλες.

“Η άμεση προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ανθρώπους (παγιδευμένους) στα χαλάσματα. Όλα μπορούν να ξαναχτιστούν αλλά οι ζωές δεν ανακτώνται και αυτό πονάει περισσότερο”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα που επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα από την Ιταλία.
Περισσότερο έχουν πληγεί οι παράκτιες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και ιδίως το Πεδερνάλες, μια γραφική, τουριστική πόλη με παραλίες και φοίνικες. Το μεγαλύτερο μέρος της έχει ισοπεδωθεί.

Στο Πορτοβιέχο, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών, τα ισοπεδωμένα σπίτια, η κατεστραμμένη αγορά και τα συντρίμμια παντού στους δρόμους μαρτυρούν τη βιαιότητα του σεισμού, του χειρότερου που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1979.

“Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι σε διάφορα σημεία και ξεκινάμε τις επιχειρήσεις διάσωσης”, είπε ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην περιοχή. Έξι επαρχίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φέρεται ότι δείχνει την είσοδο του Πεδερνάλες: έναν δρόμο που έχει ανοίξει στη μέση, με τα συντρίμμια ενός αυτοκινήτου στη μέση και ανθρώπους που στέκονται από πίσω. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Televicentro μετέδωσε ένα ρεπορτάζ από το Πεδερνάλες, όπου οι ντόπιοι, χρησιμοποιώντας ένα μικρό τρακτέρ, προσπαθούν να απομακρύνουν τα χαλάσματα και ψάχνουν με γυμνά χέρια για επιζώντες.

Οι γυναίκες έβαλαν τα κλάματα όταν ανασύρθηκε ένα πτώμα. Σύμφωνα με τους κατοίκους, έχουν παγιδευτεί και μικρά παιδιά.
Ένας άνδρας ικέτευε για βοήθεια: “Το Πεδερνάλες καταστράφηκε”, μονολογούσε.
Οι περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους.
Στο Πεδερνάλες, το επίκεντρο του σεισμού, οι αρχές φοβούνται ότι θα θύματα θα φτάσουν τα 300-400 και επισημαίνουν ότι περίπου 30 ξενοδοχεία καταστράφηκαν. “Το Πεδερνάλες έχει καταστραφεί, τα κτίρια κατέρρευσαν, ιδίως τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν πολλοί τουρίστες. Χρειαζόμαστε βοήθεια”, είπε στα μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Γκαμπριέλ Αλσιβάρ.

Οι αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο Καναδοί υπήκοοι.
Στο Γκουαγιακίλ, 400 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, μια γέφυρα έπεσε πάνω σε ένα αυτοκίνητο και οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από συντρίμμια. “Ήταν τρομερό, κατέρρεε σαν να ήταν από τραπουλόχαρτα”, είπε ο Γκάλο Βάγιε, ο 56χρονος φύλακας ενός κτιρίου του οποίου έσπασαν τα τζάμια και άνοιξαν οι τοίχοι. “Έπεσα στα γόνατα και προσευχήθηκα να με προστατεύσει ο Θεός”, είπε.

Στην παραλιακή πόλη Μάντα έχουν ήδη φτάσει ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και αστυνομικοί αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα. “Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται έξω στον δρόμο και προσπαθούν να φτάσουν σε ψηλότερα σημεία”, είπε με τρεμάμενη φωνή ένας μηχανικός αυτοκινήτων, ο Ραμόν Σολορσάνο. “Οι δρόμοι άνοιξαν. Έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν”, πρόσθεσε.
Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον πρόεδρο Κορέα από τη Ρώμη αναμένεται ότι θα προσγειωθεί στη Μάντα και όχι στο Κίτο.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι που είχε εκδοθεί τη νύχτα του Σαββάτου ήρθη αλλά οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους των παραλιακών πόλεων να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.
Ορισμένες περιοχές του Κίτο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και τηλέφωνο για αρκετές ώρες. Οι αρχές ανακοίνωσαν όμως ότι οι βλάβες αποκαταστάθηκαν και δεν έχουν αναφερθεί θύματα στην πρωτεύουσα.

Πολλές γειτονικές χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Χιλή και το Μεξικό έχουν κινητοποιηθεί και στέλνουν ομάδες διασωστών και εφόδια στον Ισημερινό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Κάτοικοι των νησιών Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται στα ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού, σε απόσταση σχεδόν 600 μιλίων, και φιλοξενούν πολλά σπάνια, μοναδικά είδη ζώων, ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα από τον σεισμό.

“Ήταν φριχτό, ήταν η πρώτα φορά που αισθάνθηκα τέτοιον σεισμό. Είχα την εντύπωση ότι κράτησε ενάμισι λεπτό”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 57χρονη κάτοικος, η Μπίμπι Μακόντος. “Σκεφτόμουν ότι το σπίτι μου θα καταρρεύσει”, συνέχισε η γυναίκα που έχει υποστεί σοκ.

“Βγήκαμε γρήγορα στον δρόμο και είδαμε τη σκεπαστή αγορά να καταρρέει”, αφηγήθηκε η 73χονη Νέλι που κατοικεί στο Αμπντόν Καλδερόν, μια κοινότητα κοντά στο Πορτοβιέχο. Κλαίγοντας, η ηλικιωμένη είπε ότι “υπήρχε ένας παγιδευμένος που φώναζε βοήθεια αλλά μετά σταμάτησε να φωνάζει”.

“Τα σπίτια γκρεμίζονταν, έπεφταν αντικείμενα, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, υπάρχουν εγκλωβισμένοι”, είπε μια άλλη γυναίκα, η 40χρονη Μίριαμ Σαντάνα από τη Μάντα, στον δυτικό Ισημερινό.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε