Στο μόνο που συμφωνούν είναι πως χρειάζεται να κάνει… ηρωικές προσπάθειες ο ελληνικός λαός! Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, διαφωνούν στα… βασικά. Αφορμή ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που να σημειώσουμε πως αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το 2018. Δέσμευση που ήρθε φυσικά με το τρίτο μνημόνιο.
Την αρχή έκανε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον “σκεπτικισμό” της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί το 3,5% μετα από ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων. Να διατηρηθεί όμως σε βάθος χρόνου αδύνατο!», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δανατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον, κλήθηκε από τον ανταποκριτή του mega, Μιχάλη Ιγνατίου, να σχολιάσει τις δηλώσεις που είχε κάνει λίγα λεπτά νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ και ειδικά τη φράση πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικό.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε τη δυσφορία του: «Ο στόχος του 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός», τόνισε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως το πλαίσιο το οποίο συζητούν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί είναι η συμφωνία του καλοκαιριού.
Ο ίδιος αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και στις αποκρατικοποιήσεις. «Νομίζω πως είμαστε κοντά», είπε και αναγνώρισε πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
«Όταν προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο μέτρων θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους και της βιωσιμότητας του», είπε και τόνισε πως αυτό είναι προς το «κοινό συμφέρον». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης για να επιστρέψουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και να επιστρέψουν οι επενδυτές στη χώρα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και mignatiou.com