Σάββατο, 17 Αυγ.
35oC Αθήνα

Τι σημαίνει “εμπροσθοβαρές πρόγραμμα”, τι ισχύει με τους νέους φόρους – Σε καλό κλίμα το Euro Working Group

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε το Euro Working Group στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης. «Ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» ήταν το βασικό συμπέρασμα. Ποια είναι τα τρία “αγκάθια”.

Το συμπέρασμα από το σημερινό Euro Working Group, ήταν πως πλέον υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους επικεφαλής του β, με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ να αναφέρουν πως το κλίμα ήταν αρκετά καλό.

Διαπιστώθηκε σύγκλιση στα περισσότερα θέματα, ωστόσο παραμένουν ακόμη τρία “αγκάθια”. Αυτά είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και φυσικά τα “κόκκινα δάνεια”.

Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένος παράγοντας των Βρυξελλών ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ιδανικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τις 12 Απριλίου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από την «πολιτική βούληση».

Ξανά στην Αθήνα οι Θεσμοί

Την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα δώσει τις νέες “μάχες” με τους Θεσμούς. Οι επικεφαλής τους έρχονται το σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ενώ από δευτέρα θα γίνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Η Αθήνα θέλει να πετύχει μέχρι τις 13-14 Απριλίου μια πρώτη συμφωνία, ενώ στόχος είναι η τελική συμφωνία να επέλθει δέκα μέρες αργότερα, στο Eurogroup.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “11 περικοπές είναι ήδη αρκετές”.

Τι εστί… εμπροσθοβαρές;

Το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ είναι εμπροσθοβαρές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν όλες οι πλευρές. Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα θα ψηφιστεί άμεσα, δηλαδή τα νομοσχέδια θα κατατεθούν μέχρι το Πάσχα.

Ωστόσο θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2018. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό θα εφαρμοστούν φέτος και το 2017, ενώ όπως ενημέρωσε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, η έμμεση φορολογία, (σ.σ. δηλαδή οι όποιες αυξήσεις σε καύσιμα, φόρους κατανάλωσης, ΦΠΑ κλπ) θα εφαρμοστεί από το 2018.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε