Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Τορπιλίζουν τη συμφωνία επαναπροώθησης οι Τούρκοι! Πως αποφεύγουν την απέλαση οι μετανάστες

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Ξεκινά τη Δευτέρα (04.04.2016) η συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία – Οι πρώτοι θα είναι από το Πακιστάν και το… Κονγκό
– Νέα εμπόδια από την πλευρά των Τούρκων – “Τρέχει” να φτιάξει κέντρα κράτησης η Τουρκία
– Αιτήσεις ασύλου από μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά για να μη φύγουν από την Ελλάδα
– Περισσότεροι από 52.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
– Περίπου 350 είναι οι αστυνομικοί του Frontex στη Μυτιλήνη κι άλλοι 40 στη Χίο
– Ένταση στη Χίο με μετανάστες που δεν θέλουν να απελαθούν στην Τουρκία
– Πως θα γίνει η επαναπροώθηση – Όλο το σχέδιο

Θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (04.04.2016) η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία με την επαναπροώθηση μεταναστών που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου στην Τουρκία; Ιδού το μέγα ερώτημα και απάντηση, για την ώρα, δεν υπάρχει. Γιατί κατά την προσφιλή τους συνήθεια, οι Τούρκοι βάζουν εμπόδια…

Η συμφωνία των Βρυξελλών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία προέβλεπε πως από τις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία στους μετανάστες που πέρασαν παράνομα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους δοθεί άσυλο.

Και ενώ η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπως η Χίος και η Μυτιλήνη, παραμένει έκρυθμη, με τους μετανάστες να μην πείθονται από τις ελληνικές αρχές και τον ΟΗΕ να επιστρέψουν στην Τουρκία ή να μετακινηθούν σε χώρους φιλοξενίας, οι Τούρκοι βάζουν νέα εμπόδια.

Βάσει του σχεδιασμού, οι μετανάστες που θα γυρίζουν από την Ελλάδα στην Τουρκία θα οδηγούνταν στο Δικέλι. Αλλά εκεί, η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι της πόλης, ονόματι LIMAK με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων μεταναστών! Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια κάτι που φυσικά όπως λένε δεν θα γίνει αν αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι μετανάστες.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει, για την ώρα σε αυτό. Και αυτό γιατί υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρέχει να… προετοιμαστεί και να φτιάξει τα κέντρα καταγραφής που απαιτούνται από τη συμφωνία.

Περίπου 750 μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο για το Δικελί, κάποια στιγμή μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης με δύο τουρκικά πλοία που τελούν υπό τη διοίκηση του Frontex. Τοπικοί αξιωματούχοι στο Δικελί, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο, δήλωσαν ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής για τους μετανάστες που μεταφέρονται από την Ελλάδα. Ωστόσο εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Παρασκευή έδειχναν ένα άδειο οικόπεδο στη θέση όπου θα βρίσκεται το κέντρο υποδοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, μέχρι να ετοιμαστεί το κέντρο αυτό, οι πρώτοι μετανάστες μπορούν να φιλοξενηθούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης. Νοτιότερα, εργασίες έχουν αρχίσει στο παραθαλάσσιο θέρετρο Τσεσμέ, στη επαρχία της Σμύρνης, απέναντι από τη Χίο. Έχει γίνει η εγκατάσταση σωλήνων νερού και ηλεκτρικών καλωδίων σε ένα χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κέντρο, δήλωσε ο δήμαρχος Μουχιτίν Νταλγίτς στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στον χώρο αυτό θα υπάρχουν σκηνές στις οποίες οι υπάλληλοι θα μπορούν να προχωρούν στην ταυτοποίηση και καταγραφή των μεταναστών, οι οποίοι στη συνέχεια θα περνούν από υγειονομικό έλεγχο.

Στο μεταξύ, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ετοιμάζει έναν νέο προσφυγικό καταυλισμό, χωρητικότητας 5.000 ατόμων, πιο μακριά, στην ενδοχώρα, στη Μανίσα της δυτικής Τουρκίας, για να αντιμετωπίσει τις νέες αφίξεις, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Υπό την πίεση της Ευρώπης να μειώσει τις ροές στο Αιγαίο, η Άγκυρα αποφάσισε τη συγκρότηση από την Αστυνομία ειδικής υπηρεσίας με εντολή «μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει κλείσει το κεφάλαιο ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου». Η υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε και ήδη με τη χρήση ειδικών δυνάμεων του Στρατού και συγκεκριμένα μονάδων ορεινών καταδρομών έχουν κλείσει διόδους μετακίνησης προς την Κω μέσω της περιοχής του Μπόντρουμ και προς τη βόρεια Λέσβο μέσω του Ακτσάϊ (περιοχή αρχαίας Άσου – Μπεχράμ Καλέ).

Ειδομένη... Φωτογραφία Reuters

Στον Πειραιά

Αρνούνται να μετακινηθούν εκ νέου από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι σήμερα έφθασαν τρία πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν κάποια άτομα στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, δεν επιβιβάσθηκε κανένας σε αυτά.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά. Επίσης πολλοί που μεταφέρονται στα κέντρα φιλοξενίας λίγες ημέρες αργότερα επιστρέφουν καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία.

Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί μέσω διαδικτύου προκαλώντας ανησυχία. Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του λιμενικού 4.629 άτομα.

Φωτογραφία Reuters

Στη Χίο

Από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής όταν έφυγαν από το κέντρο κράτησης του νησιού, εκατοντάδες μετανάστες παραμένουν στο λιμάνι και αρνούνται να επιστρέψουν στα hot spot, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν για τον Πειραιά και από εκεί για την Ειδομένη, με την ελπίδα πως τα σύνορα θα ανοίξουν. Για να μην απελαθούν στην Τουρκία καταθέτουν αιτήσεις ασύλου, αφού όποιος βρίσκεται σε αυτό το καθεστώς, δεν μπορεί να απελαθεί.

Για την ώρα, παραμένει άγνωστο πώς θα γίνει η (όποια) επαναπροώθηση μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ναυλωθεί από τον Frontex το πλοίο τύπου καταμαράν της εταιρίας «Erturk» το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή Χίος – Τσεσμέ. Η μετακίνηση θα γίνει από τη Χίο προς το Δικελί που έχει οριστεί ως λιμάνι εισόδου επαναπροωθούμενων στην Τουρκία. Συνολικά δε σχεδιάζεται πως θα επαναπροωθηθούν τη Δευτέρα από τη Χίο 200 με 250 μετανάστες φρουρούμενοι από ισάριθμους αστυνομικούς.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι 200 με 250 που θα επαναπροωθηθούν συγκεντρώνονται ιδιαίτερα μεταξύ των όσων έφυγαν από το hot spot και είναι κυρίως πακιστανικής καταγωγής.

Ήδη, στο μεταξύ, έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιτρέπουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είναι ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας, να πραγματοποιεί ταξίδια προς τρίτες χώρες δηλαδή και προς την Τουρκία. Άγνωστο παραμένει αν αυτό έγινε στην προοπτική χρήσης του πλοίου για την επαναπροώθηση μεταναστών. Πάντως πλοία όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν τη δυνατότητα να δέσουν σε λιμάνια όπως αυτό του Δικελί.

Στη Μυτιλήνη

Περίπου 350 είναι οι αστυνομικοί του Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο για την εφαρμογή της συμφωνίας επαναπροώθησης. Από την ευρωπαϊκή δύναμη έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.

Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για τη Δευτέρα δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη.

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το hot spot της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Οι πρώτες επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό!

Και στη Μυτιλήνη, μετά από υποδείξεις δικηγόρων, περίπου 2000 μετανάστες έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου με στόχο να σταματήσουν την διαδικασία απέλασης για ένα μήνα τουλάχιστον.

Όλα αυτά ενώ οι την τελευταία εβδομάδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης συχνός είναι ο εντοπισμός μεταναστών, οι οποίοι κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και νταλίκες προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Πριν από κάθε απόπλου τα στελέχη του λιμενικού εντοπίζουν από πέντε έως 10 μετανάστες οι οποίοι στη συνέχεια κρατούνται με προοπτική την επαναπροώθηση τους.

Δεν μειώνονται οι ροές

Το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι και το πρωί της Κυριακής, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 766 πρόσφυγες και μετανάστες, κι άλλοι 122 μετά τις 9 το πρωί.

Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 385 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ το πρωί της Κυριακής παρά τους ανέμους έφτασαν άλλοι 78. Χαμηλά οι αφίξεις παραμένουν μόνο στη Σάμο όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει: 488 πρόσφυγες στη Λέσβο, 219 στη Σάμο, καθώς και 24 στη Χίο, όπου μέχρι την Παρασκευή δηλώνονταν ότι δεν έχει μείνει κανένας.

Στα hot spots, υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών, καθώς μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: στη Μόρια της Λέσβου 3.340 και στη Σάμο 249. Στο hot spot της Χίου θα έπρεπε να βρίσκονται 2.045. Στο hot spot βρίσκονται υπό περιφρούρηση από μεγάλη αστυνομική δύναμη περίπου 1.500 άνθρωποι. Άλλοι 300 παραμένουν στο λιμάνι της Χίου και, τέλος, περίπου 300 έχουν μετακινηθεί και διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα, στην πόλη της Χίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε