Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Wikileaks…gate: Ο “μεγαλόκαρδος” κύριος Τόμσεν δεν κρατάει… μούτρα στην Ελλάδα – “Μας παρακολουθούν και τους παρακολουθούμε”

Wikileaks…gate: Ο “μεγαλόκαρδος” κύριος Τόμσεν δεν κρατάει… μούτρα στην Ελλάδα – “Μας παρακολουθούν και τους παρακολουθούμε”

– Χάμπουργκερ και μπύρα σε πανάκριβο ξενοδοχείο του Βερολίνου για τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη
– Η συζήτηση του Πολ Τόμσεν με Έλληνα δημοσιογράφο το βράδυ της Τρίτης
– «Δεν είμαι καθόλου θυμωμένος με την Ελλάδα» είπε
– Κριστίν Λαγκάρντ και Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι για την ώρα το Ταμείο μένει στην Ελλάδα μέχρι να… φύγει
– Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η επικεφαλής του Ταμείου δεσμεύτηκε να συνεχίσει “να βοηθάει την Ελλάδα”

Μια τυχαία συνάντηση είναι πάντα αρκετή για να βγάλει… λαβράκι. Και το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο, σε ένα από τα πιο ακριβά και γνωστά ξενοδοχεία της γερμανικής πρωτεύουσας, δίπλα στην επιβλητική Πύλη του Βραδεμβούργου έγινε μια τέτοια.

Ήταν η τυχαία συνάντηση του Πολ Τόμσεν, που επικεφαλής του ευρωπαϊκού Ταμείου του ΔΝΤ και του ενός από τα δυο εμπλεκόμενα πρόσωπα στη διαρροή του Wikileaks, με τον ανταποκριτή του Mega στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλο. Οι αποκαλύψεις έγιναν στην εκπομπή Ανατροπή, λίγη ώρα μετά την κρίσιμη για την Ελλάδα συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπου αποφάσισαν ότι το Ταμείο έχει έρθει για να μείνει στην Ελλάδα. Τουλάχιστον αυτό είπαν επίσημα…

Όπως περιέγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος, το βράδυ της Τρίτης (05.04.2016) καθώς επέστρεφε σπίτι του είδε τον Πολ Τόμσεν έξω από το ξενοδοχείο Adlon, ένα από τα πιο πολυτελή και ακριβά του Βερολίνου, δίπλα στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Ο άλλοτε “τροϊκανός” και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη κάθισε στο μπαρ μαζί με μια γυναίκα. Αρχικά, ο ανταποκριτής του Mega πίστεψε πως ήταν η σύζυγός του αλλά όταν κατάλαβε πως μιλούσαν αγγλικά, συνειδητοποίησε πως ήταν δημοσιογράφος μεγάλης γερμανικής εφημερίδας.

Αφού κατέγραψε πως έφαγαν χάμπουργκερ με πατάτες τηγανιτές, εκείνος ήπιε τρεις μπύρες κι εκείνη δυο ποτήρια λευκό κρασί, πλησίασε τον Πολ Τόμσεν. Του είπε πως είναι δημοσιογράφος από την Ελλάδα και φυσικά η συζήτηση έφτασε στη διαρροή του διαλόγου του με τη Ντέλια Βελκουλέσκου από το Wikileaks, που προκάλεσε “πόλεμο” ανάμεσα στην Αθήνα και το Ταμείο, με οργισμένες επιστολές ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την γενική διευθύντρια του IMF Κριστίν Λαγκάρντ.

“Ήταν χαμογελαστός και ευχάριστος” περιέγραψε ο Παντελής Βαλασόπουλος, σημειώνοντας πως ο Πολ Τόμσεν του είπε ότι «δεν είμαι καθόλου θυμωμένος με την Ελλάδα» αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του Wikileaks. “Συμφωνήσαμε και οι δυο ότι ο ένας παρακολουθεί τον άλλο” πρόσθεσε ο Παντελής Βαλασόπουλος, σημειώνοντας πως ο Πολ Τόμσεν μίλησε την Τρίτη τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει τι ακριβώς συζήτησαν.

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ADLON

Μέρκελ – Λαγκάρντ – Παραμένουν… ΔΝΤ και χρέος!

Οι δύο ισχυρές κυρίες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχει ακόμη διαδρομή που πρέπει να καλυφθεί σύντομα και από τις δύο πλευρές. “Θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές για να υπάρξει βιωσιμότητα”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με δύο στόχους, πρώτον, την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας και τη βιωσιμότητα του χρέους της και δεύτερον να εξοπλίσουμε την οικονομία της με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να είναι ανεξάρτητη. Το ζητούμενο για το ΔΝΤ παραμένει ένα: “τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν”.

Φωτογραφία Reuters

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και τόνισε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να “βοηθάει” τη χώρα. Η συμμετοχή, άλλωστε, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι κάτι που ζήτησε και η Άνγκελα Μέρκελ.

“Θέλουμε ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και φυσικά θέλουμε τους θεσμούς να μείνουν μαζί”, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, σημείωσε ότι αυτό δεν είναι δυνατό σε νομική βάση στην Ευρωζώνη, “αλλά υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις”, προσθέτοντας: “Η Γερμανία δεν είναι η μόνη (χώρα) που πιστεύει ότι ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν είναι δυνατό εντός της ευρωζώνης”.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων η κ. Μέρκελ τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε”, με την Κριστίν Λαγκάρντ να συμφωνεί. Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑΝ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε