Οι ανησυχούντες δανειστές της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ οδεύει σε κρίση, γράφουν οι Financial Times.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι σε διαμάχη αναφορικά με το μέγεθος των μεταρρυθμιστικών μέτρων που η Αθήνα πρέπει να υιοθετήσει για να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, η οποία πρέπει να κλείσει πριν η ευρωζώνη εξετάσει το πολιτικά φλέγον θέμα της παροχής στην Ελλάδα ελάφρυνσης χρέους.
Χωρίς τη συναίνεση του ΔΝΤ, που δεν έχει ακόμα επίσημα υπογράψει το τρίτο πακέτο στήριξης, το σύνολο του πακέτου κινδυνεύει να διαλυθεί δεδομένου ότι ένα γκρουπ χωρών που οδηγείται από τη Γερμανία επέμεινε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει κονδύλια από την ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.
«Θα συμμετέχει το ΔΝΤ ή όχι;» αναρωτήθηκε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις συνομιλίες. «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι είναι αδιανόητο χωρίς το ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο γνωρίζει ότι είναι στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που μπορεί να βρεθεί κάποιος».
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης της προηγούμενης χρονιάς, η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα που εξασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού προκύπτει αν από τα έσοδα αφαιρεθούν οι δαπάνες χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πληρωμές για το χρέος.
Η διαμάχη επικεντρώνεται στο τι πρέπει να κάνει η Αθήνα για να φτάσει στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, με τις Βρυξέλλες να επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι δεσμευμένος να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα πιάσουν το στόχο και το ΔΝΤ να πιστεύει ότι πολλά από τα μέτρα είναι ασαφή και δεν αθροίζονται.
Τις τελευταίες εβδομάδες η διαμάχη έγινε αυξανόμενα έντονη, με αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Κομισιόν να ανταλλάσουν κατηγορίες στην διάρκεια της συνάντησης των υπουργών στις Βρυξέλλες. Ποιο πρόσφατα εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ελλάδας εμπλέχτηκαν σε μια καυτή συζήτηση στη συνάντηση του EwG.
Σε μια προσπάθεια να καθαρίσει το τοπίο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τριών εποπτών του προγράμματος, ο Πολ Τομσεν (επικεφαλής ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ), ο Μπ. Κερέ (ΕΚΤ, υπεύθυνος για θέματα Βρυξελλών) και ο Μάριο Μπούτι (διευθυντής του οικονομικού τμήματος της Κομισιόν) μετείχαν σε ένα δείπνο το βράδυ της Τετάρτης στο οποίο επετεύχθη μια συμφωνία να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέχρι τη συνάντηση του Eurogroup της Δευτέρας.
Αλλά αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι δυο πλευρές παραμένουν σε απόσταση και η μόνη λύση ίσως είναι να στείλουν τους επικεφαλής των διαπραγματευτών πίσω στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα με μια συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο εάν η λίστα θα είναι αρκετή για να πιαστεί ο στόχος του 3,5%.
Αξιωματούχοι είπαν ότι οι δυο πλευρές δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν για το πόσα πρέπει να γίνουν, με την ΕΕ να πιστεύει ότι η Αθήνα θα πετύχει ένα μικρό πλεόνασμα ακόμα και χωρίς νέες μεταρρυθμίσεις (μέτρα) και το ΔΝΤ να προβλέπει έλλειμμα 1% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ επιμένει επίσης ότι μια σημαντική ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ελλάδα να φτάσει το στόχο του 2018, κάτι που είναι πολιτικά δύσκολο για το Βερολίνο.
Το ΔΝΤ δέχτηκε ισχυρή πίεση να «χαλαρώσει» τη στάση του, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, εν μέσω φόβων ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα «εκραγεί» τη στιγμή που η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει μια μαζική εισροή προσφύγων και η Βρετανία οδεύει σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Ελλάδα, όμως, δεν χρειάζεται κεφάλαια μέχρι τον Ιούλιο, όταν λήγουν πληρωμές χρέους 3,5 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ έδειξε ότι δεν βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία, οδηγώντας ορισμένους αξιωματούχους να πιστέψουν ότι ο κος Τόμσεν επιθυμεί να τερματίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Υπάρχει αυξανόμενος φόβος στην Ευρώπη ότι η επιθετική στάση του ΔΝΤ έχει ως κίνητρο την επιθυμία του να φύγει από την Ελλάδα ή να οδηγήσει σε αλλαγή κυβέρνησης», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στο Eurasia Group.
Αυτό έχει φέρει στο επίκεντρο το Βερολίνο, όπου η καγκελάριος Μέρκελ έχει εξασθενίσει πολιτικά από την προσφυγική κρίση και έχει εκφράσει τη συμπάθειά της προς την Ελλάδα, που έχει να αντιμετωπίσει την ροή προσφύγων, οδηγώντας μερικούς Ελληνες αξιωματούχους να πιστέψουν ότι θα πιέσει το ΔΝΤ να κάνει πίσω.
«Το Βερολίνο είναι εγκλωβισμένο», δήλωσε ένα υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχους. «Θα ήθελαν να είναι λίγο ποιο ευέλικτοι, αλλά η συμφωνία διάσωσης έχει αρκετά ξεκάθαρους στόχους που έχουν υιοθετηθεί από τη Bundestag. Και δεν τολμούν να τους επανεξετάσουν».
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού είπε ότι ακόμα και ο Β. Σόιμπλε πιστεύει ότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για να λύσει την προσφυγική κρίση και συνεπώς είναι αντίθετος στο να επαναληφθεί το περσινό δράμα, όταν προώθησε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή η Α. Μέρκελ διστάζει να μειώσει τους στόχους του προϋπολογισμού ή να εγκρίνει μια βαθιά ελάφρυνση χρέους, αμφότερα θα πρέπει να εγκριθούν από την αυξανόμενα εχθρική γερμανική Βουλή και ο γερμανός αξιωματούχος είπε ότι αν το ΔΝΤ παραμείνει άκαμπτο «τότε έχουμε πρόβλημα».
Πηγή: Euro2day.gr