Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Ο ΓΑΠ απαντάει στη Φώφη και… κλείνει το μάτι στον Τσίπρα: Να μην αποκλειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον διάλογο

Ο ΓΑΠ απαντάει στη Φώφη και… κλείνει το μάτι στον Τσίπρα: Να μην αποκλειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον διάλογο

Με επιστολή που ανήρτησε και στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά με σκοπό τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας.

Στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνοντας, στη κ. Γεννηματά πώς χρειάζεται «να βάλουμε τέλος στο παρασιτικό συντηρητικό πελατειακό πολιτικο-οικονομικό σύστημα. Αυτό δηλαδή, που σπατάλησε πόρους και δυνατότητες του Ελληνισμού, υπονόμευσε τους δημιουργικούς Έλληνες, τις δημιουργικές Ελληνίδες, αυτό που μας ανάγκασε να ζητούμε δανεικά από τους εταίρους μας με επαχθείς όρους, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία – μια εθνική καταστροφή».

Ο κ. Παπανδρέου στην απαντητική του επιστολή προς την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζει ότι επιβάλλεται να προχωρήσουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη αρχίσει την περίοδο 2009 -2011 και ανέκοψε η κυβέρνηση Σαμαρά αρχικά και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

“Γνωρίζεις καλά, ότι κρούεις ανοιχτές θύρες” αναφέρει ο πρώην Πρωθυπουργός που εμφανίζεται θετικός στην πρόταση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ωστόσο επισημαίνει ότι “είναι ανάγκη να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, όλοι όσοι τουλάχιστον αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, δημοκράτες, είτε θεωρούν ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Νομοτελειακά, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από αυτόν τον διάλογο και ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, γνωρίζει και κατανοεί, πως τόσο η κ. Γεννηματά όσο και άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ.

Όλη η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου:

“Αγαπητή Φώφη,

Διάβασα με προσοχή την επιστολή σου.

Όπως γνωρίζεις, έχω ανακοινώσει ήδη ότι θα αποστείλω τις επόμενες ημέρες επιστολές με τις απόψεις και τις προτάσεις μου, για το πλαίσιο με το οποίο μπορούν να τεθούν οι βάσεις για μια προσπάθεια διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε όλα να είναι καθαρά και σαφή, προκειμένου να προσλαμβάνουν αξιοπιστία και ο λόγος και τα έργα μας.

Επί της ουσίας της επιστολής σου:

Γνωρίζεις καλά, ότι κρούεις ανοιχτές θύρες.

Παρόλο που πιστεύω ότι, υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί και ιδεολογικοί λόγοι που οδήγησαν στην κατάτμηση του χώρου, από το 2014 επαναλαμβάνω συνεχώς ότι έχουμε χρέος να παλέψουμε για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, με την κινητοποίηση των προοδευτικών πολιτών και εν τέλει τη συμπόρευση τους.

Μια προσπάθεια, που μπορεί να γίνει έχοντας ως προϋπόθεση πολιτικούς και μόνον όρους. Στόχος, να συζητηθεί καταρχήν μια ατζέντα θεμάτων που μπορεί να υπάρξει κοινή αντίληψη και στρατηγική, για τις προοδευτικές αλλαγές που απαιτούνται.

Καθώς και για τα αίτια που μας έφεραν ως εδώ.

Βαθιά μου πίστη είναι ότι, δεν μας αξίζουν ούτε συντηρητικές αποκλείσεις, ούτε και στρατηγικές στοχεύσεις τρίτου ή όποιου άλλου πόλου, ούτε και πρόσκαιρα εκλογικά αποτελέσματα.

Το να πετύχουμε σε αυτό το εγχείρημα, είναι επιθυμία αν όχι και απαίτηση, της συντριπτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών στη χώρα μας.

Χάσαμε πολύτιμο χρόνο.

Το πληρώνουν πολύ ακριβά οι Έλληνες και η χώρα.

Το πληρώνουν πολύ ακριβά και οι προοδευτικές δυνάμεις, που με το έργο τους την περίοδο 2009-2011, προέταξαν το εθνικό συμφέρον έναντι της κομματικής σκοπιμότητας.

Είναι γνωστό ότι, είμαι ανοιχτός στο διάλογο όταν γίνεται υπό τις σωστές προϋποθέσεις.

Το επιδίωξα πάντα, ακόμη και σε περιόδους αποφορτισμένες από συγκυριακές ανάγκες.

Υπηρέτησα με συνέπεια την ανάγκη εθνικού διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου – πόσο μάλλον μεταξύ αυτών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι, αξίζει να εξετάσεις τη θέση μου για μια κοινή συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών του προοδευτικού χώρου γύρω από ένα τραπέζι.

Ανοιχτό στους πολίτες, πολύ περισσότερο τους προοδευτικούς.

Είναι ανάγκη να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, όλοι όσοι τουλάχιστον αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, δημοκράτες, είτε θεωρούν ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Νομοτελειακά, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από αυτόν τον διάλογο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφορές μας, είναι δεδομένες. Γνωρίζεις ότι, ακόμη και προσωπικά βρέθηκα στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Με χαρακτηρισμούς που προσέβαλαν τον δημοκρατικό πολιτισμό της χώρας.

Γνωρίζω επίσης και κατανοώ απόλυτα, ότι και εσύ όπως και άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να αναλογιστεί ότι με πολλές επιλογές του, σκιάζει το αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς.

Συνεπώς, έχουμε ένα ακόμα χρέος, να διαφυλάξουμε τις ιστορικές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές μας, σε σχέση με τη συντήρηση, με την οποία πρέπει να έχουμε διαρκές μέτωπο. Μια ματιά στην ιστορία – και στην πρόσφατη ιστορία της χώρα μας, πείθει ότι, όταν αυτή η γραμμή καταπατήθηκε, μόνο δεινά επιφύλασσε για τους λαούς και τις κοινωνίες, αλλά και απαξίωση για τις προοδευτικές δυνάμεις.

Χρέος μας επίσης, να ορθώσουμε μέτωπο τόσο απένατι στο λαϊκισμό, όσο και στις κατά περίσταση και περίπτωση «πολιτικές» συμπεριφορές και επιλογές, από όπου και αν αυτές προέρχονται, όποια σκοπιμότητα και αν εξυπηρετούν.

Μήπως στελέχη μας δεν απουσίασαν από το μετερίζι του αγώνα που δώσαμε για μια μεγάλη εθνική υπόθεση;

Εν τέλει ο καθένας μας θα κριθεί μέσα από αυτόν τον διάλογο, από τις θέσεις και τις πράξεις του, από τη συνέπειά του στις αρχές και τις αξίες μας – όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κυβερνά με την στήριξη ενός ακροδεξιού κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι, μια συμφωνία γύρω από τις μεγάλες προκλήσεις και τα διακυβεύματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Κοντολογίς, να βάλουμε τέλος στο παρασιτικό συντηρητικό πελατειακό πολιτικο-οικονομικό σύστημα. Αυτό δηλαδή, που σπατάλησε πόρους και δυνατότητες του Ελληνισμού, υπονόμευσε τους δημιουργικούς Έλληνες, τις δημιουργικές Ελληνίδες, αυτό που μας ανάγκασε να ζητούμε δανεικά από τους εταίρους μας με επαχθείς όρους, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία – μια εθνική καταστροφή.

Να συμφωνήσουμε, σε μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, που είχαμε ήδη αρχίσει την περίοδο 2009-2011 και ανέκοψε η κυβέρνηση Σαμαρά αρχικά και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Για να γίνουν πράξη αυτές οι ριζοσπαστικές αλλαγές, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, όπως και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Πρωτίστως, οι πολίτες πρέπει να αισθανθούν, ότι αυτό είναι δικό τους εγχείρημα.

Με αυτές τις ωφέλιμες ελπίζω σκέψεις, σε χαιρετώ και μέσω των γραφείων μας θα προγραμματίσουμε τη συνέχεια.
 
Φιλικά
 
Γιώργος Α. Παπανδρέου”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε