Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Οργή της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο Μουζάλα: Κανείς δεν πρόλαβε να το διαβάσει!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με οριακή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που αμφισβήτησαν έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του «κατεπείγοντος» του νομοσχεδίου Μουζάλα σχετικά με θέματα που άπτονται του προσφυγικού προβλήματος και της μεταναστευτικής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες μετά τις 11 το βράδυ στην Βουλή, με το αίτημα του «κατεπείγοντος», με αποτέλεσμα σήμερα στις 5 το απόγευμα να εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση, επεξεργασία και ψήφιση και αύριο το πρωί καλείται η Ολομέλεια πάλι σε μια και μόνη συνεδρίαση να το ψηφίσει, ώστε το Σάββατο να πάρει ΦΕΚ.

Η υιοθέτηση του χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», σύμφωνα με τον ΚτΒ, αποφασίζεται από την αρμόδια Επιτροπή. Έτσι με την έναρξη της συνεδρίασης εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όλα τα άλλα κόμματα διαφώνησαν σε αυτή την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου με αυτή την διαδικασία «εξπρές».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Συρίγος, έσπευσε να κλείσει και να επικυρώσει ότι «κατά πλειοψηφία» η Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει την διαδικασία του «κατεπείγοντος» με βάση την δεδηλωμένη των κομμάτων και όσα προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των εισηγητών που προηγήθηκαν.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα άρθρα του ΚτΒ, ορίζεται ότι η Επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει, πρέπει να γίνει ψηφοφορία δια ανατάσεως χεριού και όχι με βάση την δεδηλωμένη της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Συρίγος, έβαλε το θέμα σε ψηφοφορίας δια ανατάσεως του χεριού. Την στιγμή εκείνη, οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης μέτρησαν τους παρόντες συναδέλφους τους που ψήφισαν «κατά» του «κατεπείγοντος» περισσότερους από εκείνους που ψήφισαν «υπερ». Αντίθετα μέτρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής λέγοντας ότι «υπερ» ψήφισαν 37 «κατά» 33… Μια διαφωνία που προκάλεσε για αρκετά λεπτά έντονους διαλόγους αντιδικίας μεταξύ των βουλευτών.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε επικαλεσθεί ότι «πλέον υπάρχουν ασφυκτικά περιθώρια για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου» υποστήριξε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι επί μεγάλο χρονικό διάστημα στην διαβούλευση.

 

 

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, είπε πως «εμείς προσερχόμαστε με καλή διάθεση αλλά ποιον κοροϊδεύετε εδώ μέσα ότι το νομοσχέδιο ήταν γνωστό…. Το νομοσχέδιο πέρασε από την ΚΕΝΕ χθες αργά το βράδυ, αναρτήθηκε μετά τις 11 το βράδυ. Και αντί να το φέρετε σε τρεις συνεδριάσεις στην Επιτροπή και τρεις ημέρες να γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς άπτονται θέματα που αφορούν μια σειρά από Υπουργείων, μας λέτε να το συζητήσουμε σε μια συνεδρίαση στην Επιτροπή και σε μια άλλη αύριο στην Ολομέλεια…» σημειώνοντας πως «το νομοσχέδιο για να εφαρμοστεί χρειάζεται να εκδοθούν 56 Κανονιστικές Πράξεις… Αυτές δεν θα έχουν εκδοθεί ούτε σε έναν χρόνο! Αλήθεια, το νομοσχέδιο που αριθμεί πάνω από 150 σελίδες, έστω και ένας από σας πρόλαβε και το διάβασε; Εσείς δεν είστε άνθρωποι είστε υπεράνθρωποι τότε…».

Την διαφωνία τους εξέφρασαν και οι εισηγητές της ΧΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού με τον Ιάσωνα Φωτήλα να λέει « η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με ότι έχει να κάνει με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Προτιμάτε καθεστωτικές πρακτικές. Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον όχι γιατί υπήρχε κάποιος ειδικός λόγος αλλά γιατί εσείς με τις καθυστερήσεις να το φέρετε στην Βουλή το καταντήσατε κατεπείγον», ενώ και ο εισηγητής της ΕΚ Γιώργος Καρράς είπε πως «από μια διαστροφή πρόλαβα και το ξεφύλλισμα το νομοσχέδιο και ε δεν με έπεισε περί του ότι είναι κατεπείγον καθώς σε μεγάλο του μέρος αφορά την διοικητική οργάνωση του Υπουργείο για μεταθέσεις και μετατάξεις προσωπικού και στελεχών…. ενώ ακόμα και για τις διατάξεις για τον τρόπο χορήγησης ασύλου, έχετε προβλέψει ότι μέχρι να εκδοθούν οι αναγκαίες κανονιστικές διατάξεις για να μπορέσει να λειτουργήσει ο νέος νόμος, προβλέπετε να ισχύει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, άρα δεν υπάρχει κενό … συνεπώς ποιος είναι ο λόγος να ψηφίσουμε κάτι με τέτοιες διαδικασίες…».

Στην ενοποιημένη συζήτηση επί της αρχής και των άρθρων μπορεί τα κόμματα να έχουν ταχθεί «υπέρ» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, «επιφυλάξεις» για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια κράτησαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, «κατά» ψήφισαν Χ.Α, ΚΚΕ, ενώ η ΕΚ ψήφισε επί της αρχής «κατά» και επιφυλάχθηκε επί των άρθρων. Όμως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης , είναι ιδιαίτερα επικριτικοί μιλώντας για ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει προβλήματα.

Ειδικότερα, μπορεί η προκάτοχος του κ. Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου να υποστήριξε το νομοσχέδιο λέγοντας πως «είναι ένα πολύ καλό νομοσχέδιου που όλοι θα έπρεπε να το ψηφίσουν…» αντίθετα σειρά διαφωνιών τόσο για την σύντμηση των χρόνων (από 27 ημέρες σε 14) εξέτασης των στοιχείων προέλευσης των προσφύγων, για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλής τρίτη χώρα, αλλά και για τις αναθέσεις φυλάξεων των ανοικτών προσωρινών δομών, όπως και τις εμπλοκές διαφόρων οργανώσεων, εξέφρασε με τοποθέτηση – διαφοροποίησή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και ζήτησε από τον υπουργό να πάρει πίσω αυτές τις διατάξεις. Διαφωνία για την χρονική σύμπτυξη εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης.

Από τις πιο «καυστικές» παρεμβάσεις της Αντιπολίτευσης ήταν και αυτή της βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη που όχι μόνο κατηγόρησε την κυβέρνηση «για ιδεοληψία» λέγοντας πως «σύμφωνα με την διαρροή που έκανε πριν λίγη ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, στο έγγραφο της αυτό αναφέρει πως το νομοσχέδιο άρχισε να καταρτίζεται επί υπουργίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου (!)» και η κυρία Μπακογιάννη αναρωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα όπως είναι το προσφυγικό δεν θέλησε σε καμία φάση επεξεργασίας αυτού του νομοσχεδίου την συμβολή της μείζονος και ελάσσονος Αντιπολιτεύσεως, δεν την έχετε ανάγκη;».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, επεσήμανε ότι με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο που αφορούν την οργάνωση των καμπς και των κέντρων κράτησης, τον τρόπο εμπλοκής των ΜΚΟ, τις πάσης φύσεως προμήθειες με απευθείας αναθέσεις, θα υπάρξει πάρτι… και όλα αυτά θα γυρίζουν μπούμερανγκ, η χώρα θα το πληρώσει πολύ ακριβά… θα μπλέξετε…» και πρότεινε «να βάλτε κανόνες και κριτήρια, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη» γιατί «εάν μέχρι σήμερα επικράτησε το χάος στο προσφυγικό και μεταναστευτικό από αύριο θα συνεχίσει να έχουμε χάος και με νόμο…» και πρόσθεσε πως «εάν αυτά ο υπουργός δεν τα αλλάξει μέχρι αύριο, η ΝΔ στην Ολομέλεια δεν μπορεί να τα καταψηφίσει…».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, επίσης, ρώτησε ευθέως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον τρόπο των αναθέσεων για προμήθειες λέγοντας «εσείς είστε ικανοποιημένοι με αυτά που εισάγονται εδώ; Δηλαδή ο Νίκος άκουσε κάπου, κάποιος… τους είπε ότι θα γίνει μια προμήθεια, πήγε κατέθεσε μια προσφορά και έτσι την πήρε; Αυτό το εγκρίνετε;», ενώ για τα όσα προβλέπονται για τις ΜΚΟ σημείωσε «με το πρόσχημα της κοινωνίας των πολιτών, μαζευόμαστε πέντε φίλοι, φτιάχνουμε με ένα καταστατικό μια ομάδα πολιτών, πάμε στον υπουργό και μας χρηματοδοτεί με ένα σημαντικό ποσό. Και επειδή δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες πιστοποίησης, εμείς πήραμε τα λεφτά και πάμε Μπαχάμες… Ποιες είναι οι διαδικασίες που έχετε προβλέψει ελέγχου και απόδοση λογαριασμού; Δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιό σας… Εσείς, οι βουλευτές της Αριστεράς αυτό το υπερασπίζεστε;».

«Με αυτό το νομοσχέδιο φτιάχνετε έναν παρακρατικό στρατό… που θα ξεφύγει από τα χέρια σας και δεν θα ξέρετε πώς να το μαζέψετε…» επεσήμανε μεταξύ άλλων από το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη εξηγώντας πως για να προμηθευτείτε φθηνά δίνεται την δυνατότητα να γίνονται προμήθειες τροφίμων και αγαθών ακόμα και από προ ή πτωχευμένες εταιρείες (!) ποιος σας εγγυάται και τι… για την ποιότητα αυτών των προμηθειών; θα πέσετε στα χέρια λαμόγιων που δεν φαντάζεστε… όπως και σε ποιους κινδύνους μπροστά θα βρεθείτε…».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, από την πλευρά του είπε πως «είναι ένα αναγκαίο νομοσχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα από το νομοθετικό πλαίσιο του 2011, για την συγκρότηση των δομών φιλοξενίας και κράτησης αλλά και τον συντονισμό υπηρεσιών και φορέων όπως οι χρηματοδοτήσεις περιφερειών και δήμων» και για αυτό «κάλεσε όλα τα κόμματα, πλην ΧΑ, τουλάχιστον να το ψηφίσουν επί της αρχής».

Αίσθηση πάντως, προκάλεσε ότι ο ουσιαστικά καθ’ ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για την Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γιάννης Μουζάλας, όχι μόνο δεν θέλησε να τοποθετηθεί στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιό του, παρά την «κουτσουρεμένη» αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία που επέλεξε να ακολουθηθεί με το «κατεπείγον» αλλά επιπροσθέτως αποχώρησε αρκετή ώρα πριν λήξει η συνεδρίαση και με αρκετούς ακόμα βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να μην έχουν τοποθετηθεί!

Η συνεδρίαση στην Επιτροπή έληξε γύρω στις 10.30 το βράδυ προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει και ο αναγκαίος χρόνος για την σύνταξη της έκθεσή της, ώστε αύριο το πρωί να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Όπως έχει γίνει γνωστό το ΚΚΕ προτίθεται να θέσει το σχέδιο νόμου σε ονομαστική ψηφοφορία που και αυτή θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε