Ο ίδιος λέει ότι δεν αντιλήφθηκε καν ότι αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία και ζητά συγνώμη… Ωστόσο η πρώτη αντίδραση από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο προκαλεί κυβερνητική κρίση και μάλιστα μεγάλων διαστάσεων από τη στιγμή που το Μεταναστευτικό είναι στην κορύφωσή του. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε ήδη, δημόσια μάλιστα μέσω twitter την παραίτηση Μουζάλα.
Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 15 Μαρτίου 2016
Σε ανακοίνωσή του ο Γ. Μουζάλας αναφέρει:
«Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».
Αυτό είναι το επίμαχο σημείο της συνέντευξης του Γ. Μουζάλα στον ΣΚΑΙ:
Η πρώτη αντίδραση και μάλιστα δημόσια του Πάνου Καμμένου θέτει σοβαρό κυβερνητικό ζήτημα. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν βαθύτερο κυβερνητικό πρόβλημα και πως η αντίδραση προδίδει ακόμη και προσπάθεια απεμπλοκής των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ζητά την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με ανακοίνωσή της αναφέρει πως την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα.
Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για ατόπημα που ενισχύει την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική τψν Σκοπίων και μάλιστα τον καλεί ακόμα και απόψε το βράδυ να σκεφτεί ακόμα και την παραίτησή του.
Είναι δυνατόν Υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια; (Μουζάλας στον @skaigr)
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) 15 Μαρτίου 2016
Το Μαξίμου ωστόσο φαίνεται να καλύπτει τον υπουργό και σημειώνειτο να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου.”
Δεν ήταν ωστόσο μονάχα η αντίδραση Καμμένου, με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ουσιαστικά ζητούν αποπομπή Μουζάλα καθώς αναφέρουν ότι δεν γίνονται δεκτές οι “γκάφες” ούτε για μια φορά.
Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου, άσκησε κριτική σήμερα “για το ατόπημα σχετικά με τα Σκόπια” του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
“Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και «γκάφες», ούτε μια φορά”, δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
“Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο”, είπε, προσθέτοντας ότι “ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα «Μακεδονία» και την ιστορία μας”.
Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια >. Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα. Η πράξη αυτή είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες. Καλούμε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό “δεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα”, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
“Θα είμαι ευχαριστημένος αν μπούνε κάποιες βάσεις για να λυθεί το πρόβλημα, και οι βάσεις που θα ήθελα να τεθούν είναι η γρήγορη μετεγκατάσταση”, εξήγησε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: “Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τεθεί η μετεγκατάσταση από την Τουρκία, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι από την ώρα που θα αποφασιστεί, θα γίνει, και θα θεωρούσα εξαιρετικά θετικό αν στην ιστορία της επιστροφής όσων έρχονται πίσω στην Τουρκία μπορούσαμε να κερδίσουμε την επιστροφή και των παράνομων μεταναστών”.
Σχετικά με την Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι η απουσία κρατικής δομής φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα “ήταν και νομική ανάγκη και πολιτική επιλογή”, καθώς “θα είναι μια μόνιμη πηγή τριβών με την Ευρώπη και τα Σκόπια”. “Θέλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι στην Ειδομένη όποιος πηγαίνει, πηγαίνει με δική του ευθύνη”, επισήμανε και συμπλήρωσε: “Εξακολουθούμε να θέλουμε να πειστούν οι άνθρωποι να έρθουν στις δομές που χτίζουμε προς τα κάτω, ώστε να τους προσφέρουμε αυτά που δικαιούνται με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια που η χώρα μας μπορεί να προσδώσει”.