Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και επισήμανε ότι «το Ολοκαύτωμα μας δίδαξε με τον πλέον οδυνηρό και φρικτό τρόπο, ότι οι αρχές και αξίες του Ανθρωπισμού δεν είναι, στην πράξη, αυτονόητες. Άρα είναι χρέος όλων μας να επαγρυπνούμε για την περιφρούρησή τους. Ιδίως σήμερα που, για διάφορες αιτίες τις οποίες δεν χρειάζεται ν’ απαριθμήσω, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο αντισημιτισμός, βρίσκονται, δυστυχώς, και πάλι σ’ έξαρση. Γι’ αυτό και είναι θεμελιώδους σημασίας η διατήρηση και καλλιέργεια της μνήμης του Ολοκαυτώματος και η μεταβίβαση των διδαγμάτων του στη νέα και τις επόμενες γενιές».
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι για τον ίδιο «χρέος εθνικής συνείδησης» να μνημονεύσει «μεταξύ των εκατομμυρίων θυμάτων, τους 67.151 Εβραίους Έλληνες, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα».
«Το Yad Vashem δεν είναι μόνον ο τόπος που αποτυπώνει την φρικτή ικανότητα του ανθρώπου για τον απόλυτο παραλογισμό. Μας υπενθυμίζει, ταυτοχρόνως, και την δυνατότητά του για το μεγαλείο, μέσ’ από τις πράξεις θάρρους και γενναιότητας των Δικαίων των Εθνών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 327, γνωστοί ως σήμερα, Έλληνες Χριστιανοί, που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ο Δάσος των Εθνών, όπου φύτεψε συμβολικά ένα ελαιόδεντρο, «ένα δένδρο που αντέχει στο χρόνο, όπως ακριβώς και οι, βαθειά ριζωμένοι στην ιστορία, δεσμοί των δύο Λαών μας», όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Το Δάσος των Εθνών, στον επισκέπτη που έρχεται εδώ, μετά το Yad Vashem, το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, δεν αντικατοπτρίζει μόνον το όραμα ενός Λαού ο οποίος οικοδόμησε το σύγχρονο Ισραήλ, αλλά υπενθυμίζει και την δέσμευση όλων μας ότι οι βαρβαρότητες του παρελθόντος δεν θα ξανασυμβούν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΦΩΤΟ: REUTERS