Κυριακή, 28 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Θα βάλουν συντονιστές στην Ειδομένη από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Συντονιστές πεδίου για την επίλυση υγειονομικών θεμάτων που αφορούν τους πρόσφυγες θα τοποθετηθούν στην Ειδομένη από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, τις προσεχείς ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νικόλαος Παπαευσταθίου.

Ο κ. Παπαευσταθίου, επικεφαλής κλιμακίου, επισκέφτηκε τους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες (Ειδομένη, Νέα Καβάλα, Χέρσο, Διαβατά), καθώς και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου και το νοσοκομείο Κιλκίς, προκειμένου να διαπιστώσει τι προβλήματα υπάρχουν και να προχωρήσει σε καλύτερό συντονισμό όλων των κρατικών και μη κρατικών φορέων που δραστηριοποιούνται υγειονομικά στις συγκεκριμένες περιοχές.

“Απώτερος στόχος των επισκέψεων ήταν αφενός μεν η καλύτερη οργάνωση και παροχή σωστής και αξιόπιστης υγειονομικής φροντίδας σε όλους πρόσφυγες και αφετέρου η καλύτερη οργάνωση των διαθέσιμων πόρων”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαευσταθίου μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης που έγινε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των διοικητών της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της διοικήτριας του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), εθελοντικών οργανώσεων, των ιατρικών και φαρμακευτικών Συλλόγων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων φορέων.

“Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η προσφορά του κάθε φορέα σε πόρους και μέσα για το προσφυγικό, με στόχο τη δημιουργία ενός σχεδίου προγράμματος για την υγειονομική κάλυψη όλων των δομών με τέτοιο τρόπο ώστε και οι άνθρωποι που είναι εκεί να είναι καλυμμένοι αλλά και οι υγειονομικοί σχηματισμοί που είναι πρώτης γραμμής, όπως είναι το Πολύκαστρο και το Κιλκίς και μετά η Θεσσαλονίκη, να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όποια περιστατικά υπάρχουν”, πρόσθεσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι παρά την προσφορά μεγάλης υγειονομικής φροντίδας, κυρίως από ΜΚΟ, υπάρχει έλλειμμα στον τομέα του συντονισμού. “Θα τοποθετηθούν και συντονιστές πεδίου στην Ειδομένη από το ΕΚΕΠΥ, έτσι ώστε να μπορούν να επιλύουν επί τόπου υγειονομικά θέματα και να είναι σε άμεση επαφή και με το ΕΚΕΠΥ της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και με τα κεντρικά για να λύνουμε τα όποια θέματα. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι συντονιστές πεδίου. Σε ό,τι, όμως, αφορά το πρόγραμμα και τις διαθεσιμότητες όλων, το ζητούμενο είναι επιχειρησιακά να μιλήσουμε όλοι την ίδια γλώσσα. Ήρθαμε εδώ για να συντονίσουμε σαν ομπρέλα και να υποβοηθήσουμε, όχι για να υποκαταστήσουμε όλες αυτές τις οργανώσεις που ήδη δραστηριοποιούνται”, ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη άρχισαν να αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους εμπλεκόμενους φορείς επιστολές, με τις οποίες ζητείται ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα και τα μέσα που διαθέτει ο καθένας ώστε να μπούνε στον σχεδιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε