Ιδού τι είπε ο υπουργός Οικονομικών: «Απλώς να ενημερώσω τον κόσμο ότι αυτά που βλέπω στα δελτία των οκτώ και των εννιά το βράδυ είναι πολύ μακριά απ’ αυτά που συζητάμε. Ξαφνιάζομαι με το τι έχω διαβάσει και το τι έχω δει. Δεν ξέρω σε ποιες συναντήσεις αναφέρονται και σε ποιες συζητήσεις. Πάντως όχι σε αυτές όπου έχω εγώ κάποια συμμετοχή».
Και αφού τα ξεστόμισε, νομίζει ο κύριος Τσακαλώτος πως ξέμπλεξε με τη συνείδησή του, αλλά και με την υποχρέωσή του να ενημερώνει τους πολίτες.
Αν, όντως, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε έχει αναρωτηθεί ο κύριος υπουργός των Οικονομικών ότι είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωσή του να ενημερώνει για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης; Και μην μας πει ότι σε μία διαπραγμάτευση δεν αποκαλύπτεις τα χαρτιά σου στον αντίπαλο; Διότι δεν ζητά κανείς να μας πει μέχρι που θα υποχωρήσει ο ίδιος ή η κυβέρνηση, αλλά να μας ενημερώσει για εκείνα που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του πρότειναν στο κουαρτέτο και επομένως οι αντίπαλοί του γνωρίζουν, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός.
Διανοήθηκε ποτέ ο κύριος Τσακαλώτος ότι είναι στοιχειώδης δημοκρατική του υποχρέωση η ενημέρωση των πολιτών; Διανοήθηκε επίσης ότι με τη σιωπή του, τη χωρίς λόγο σιωπή του (έναν μόνο λόγο μπορώ να σκεφτώ. Οι προτάσεις του να είναι αντιλαϊκές) παραβιάζει ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών, το δικαίωμα στην ενημέρωση;
Μάλλον δεν το συνειδητοποιεί ο κύριος Τσακαλώτος. Αλλιώς δεν θα ήταν ο χειρότερος υπουργός Οικονομικών στο σκέλος της ενημέρωσης και της πληροφόρησης των πολιτών από το 1985 που εγώ ασχολούμαι με το χώρο.
Αναρωτήθηκε επίσης ο κύριος Τσακαλώτος αν η μέθοδος που ακολουθεί είναι ωφέλιμη ή βλαπτική για την κυβέρνηση και για το κλίμα στην οικονομία; Μάλλον, βλαπτική θα πρέπει να τη θεωρεί , αν κρίνουμε από τη διαμαρτυρία του.
Αν όντως αυτή είναι η κρίση του μπορεί πολύ απλά και εύκολα να την αλλάξει. Να αρχίσει να ενημερώνει τα μέσα ενημέρωσης και κατ΄ επέκταση τους πολίτες, ώστε να μην παραπληροφορούνται, όπως ο ίδιος υπονοεί με την παρέμβασή του στη Βουλή.
Εμπρός κύριε Τσακαλώτο. Μην φοβάστε την ενημέρωση. Μην αποφεύγετε τη διαφάνεια. Και προπαντός μην φορτώνετε σε άλλους τα δικά σας λάθη.