Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Πάμε πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις

Τσακαλώτος: Πάμε πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις

Κατά πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας: α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις» που μέσα στις οποίες υπάρχει και η δημοσιοποίηση των τραπεζικών διαφημίσεων και των χορηγιών σε ΜΜΕ.

Όπως επίσης κατά πλειοψηφία φαίνεται να περνάνε και οι 6 υπουργικές τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο και αφορούν την συμπλήρωση της φορολογικής νομοθεσίας για να ανοίξει το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ρυθμίσεις θεμάτων των «κόκκινων» δανείων. Τις μετακινήσεις ελεγκτών και την στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων. Ρυθμίσεις σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) με πιστωτικά ιδρύματα που έχουν εγγυήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και ρυθμίσεις θεμάτων για την αδειοδότηση των χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων και μια ακόμα νέα παράταση, μέχρι τέλος του χρόνου, για την προμήθεια του ειδικού σήματος λειτουργίας μονάδων ιαματικής θεραπείας, Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας και Κέντρων Αναζωογόνησης. Ενώ πριν λίγο, ακριβώς « στο παρά πέντε» κατατέθηκε μια ακόμη τροπολογία από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με την απευθείας ανάθεση έργων σε εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με τους Θεσμούς που υποστήριξε όχι μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά έκρινε σκόπιμο να υπερασπιστεί και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

ΜΜΕ και τραπεζικές διαφημίσεις και δάνεια

Νωρίτερα, πάντως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θέλησε να παρέμβει στη συζήτηση του νομοσχεδίου προκειμένου να δώσει έμφαση στο άρθρο 6 που κάνει υπιοχρεωτική την δημοσιοποίηση από τις τράπεζες τις διαφημίσεις και τιος χορηγίες που κάνουν σε όλα τα ΜΜΕ.

Ο κ. Γιάννης Δρασγαάκης ανέφερε πως η τραπεζική δαπάνη είναι μεγάλη και μπορεί να επηρεάζει τα ΜΜΕ και να αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό. Θα πρέπει είπε να γίνει μια μελέτη με αφετηρία το 2010, δηλαδή πριν την κρίση, τότε που ήταν μεγάλη η διαφημιστική δαπάνη και σε μια στήλη να δούμε τα δάνεια που έδωνα οι τράπεζες στα ΜΜΕ, δίπλα τόκους και τη μηνιαία δόση αποπληρωμή του δανείου και αμέσως μετά τις διαφημίσεις που έδιναν οι τράπεζες στα ΜΜΕ αυτά. Γιατί από τα στοιχεία ενός μόνο έτους που μπόρεσε να συγκεντρώσει φαίνεται ότι η δόση ενός τραπεζικού δανείου ήταν ίση με τις διαφημίσεις που λάμβαναν από την ίδια τράπεζα. Και πρόσθεσε ο κ. Γιάννη Δραγασάκης «δεν θα εκπλαγώ, εάν από αυτή την μελέτη προκύψει ότι η διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών σε κάποια Μέσα υπέρβαιναν και τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μάλιστα μίλησε για ένα μηχανισμό που είχε στηθεί, και λέγεται διαπλοκή ή σύστημα διαμεσολαβήσεων… και πρόσθεσε πως αυτό φάνηκε όταν μειώθηκε εξαιτίας της κρίσης η διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών και είδαμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν ήταν βιώσιμες με τα αποτελέσματα και τα δάνεια τους να μην εξυπηρετούνται.

Ο δεύτερος λόγος, που υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που είναι αναγκαία η ρύθμιση αυτή είναι για την πάταξη κυκλωμάτων εκβισατών που αναπτυσσόντουσαν όπως αυτά που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν.
Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης πάντως σχολίασε ότι εάν κρίνω από κάποια ανώνυμα δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν μετά την κατάθεση αυτή της διάταξης φαίνεται ότι «κάποιοι γκρινιάζουν και λένε ότι αυτό δεν βοηθάει τον ανταγωνισμό» Και αναρωτήθηκε Γιατί; Η αδιαφάνεια μπορεί ποτέ να δημιουργεί προβλήματα στον ανταγωνισμό; Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στις τράπεζες σε ποια μέσα θα δίνουν ή όχι τις διαφημίσεις τους, αυτό γ θα το αποφασίζουν οι ίδιες και εάν από τις αποφάσεις τους χρειάζεται θα δίνουν και τις ανάλογες εξηγήσεις … Όσοι γκρινιάζουν θέλουν να κάνουν άλλα πράγματα… Είναι μια θετική διάταξη…»

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης απάντησε και στην πίεση της Αντιπολίτευσης «γιατί δεν επεκτείνεται η δημοσιοποίηση της διαφημιστικής δαπάνης και στις ΔΕΚΟ και τους φορείς του Δημοσίου» είπε ότι «ως Κυβέρνηση συμφωνούμε…» και θα έλεγα όχι μόνο για τις ΔΕΚΟ αλλά η ίδια δημοσιοποίηση θα πρέπει να γίνεται και από εταιρείες που κάνουν εκτεταμένες διαφημίσεις όπως ο ΟΠΑΠ και άλλες εταιρείες στοιχηματισμού, οι οποίες όπως είπε «θα μπορούσαν να το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία…» και άφησε «ανοικτό» να μελετηθεί το θέμα για το εάν για χρειάζεται και κάποια πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για να υπάρξει αυτή η επέκταση αλλά – τόνισε- «μέχρι τότε αυτή την δημοσιοποίηση των στοιχείων της διαφημιστικής τους δαπάνης μπορούν να το εφαρμόσουν οικιοθελώς…»

Τσακαλώτος για Διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας την τροπολογία με την απευθείας ανάθεση έργων σε εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με τους Θεσμούς αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε πως «έχει πάει πολύ καλά και για τα φορολογικά και για το ασφαλιστικό…» και πρόσθεσε ότι «οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην χώρα στις 2 Απριλίου, ο ίδιος θα συναντηθεί με το κλιμάκιο σε ανώτερο επίπεδο στις 4 Απριλίου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση έως τις 12 και 13 Απριλίου, πρίν την ανοιξιάτικη συνέλευση του ΔΝΤ, ώστε μετά να πάμε σε συνολική συμφωνία πακέτο και για το χρέος».

Σχετικά με τις προθέσεις στο να κλείσει η διαπραγμάτευση ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως « υπάρχουν πολλοί παίκτες με διαφορετικές απόψεις και πολλοί παίκτες που θέλουν να βρεθεί λύση μέχρι τις 22 Απρίλη…» για δε όσα αρνητικά αναφέρουν τα δελτία των «8» και από κάποιους δημοσιογράφους για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε « τα ακούω και εγώ αλλά θέλω να πληροφορήσω τους πολίτες ότι όλα αυτά είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και όσα συζητάμε με τα τεχνικά κλιμάκια…»

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε την τροπολογία για ανανεώσεις συμβάσεων και απευθείας ανάθεση έργων σε προσλήψεις εμπειρογνωμόνων λέγοντας ότι « όσο και κάποιοι να πιστεύουν ότι δεν έχουμε πληθώρα συμβούλων αυτό δεν ισχύει ενώ αντίθετα από την άλλη πλευρά τα κλιμάκια είναι οπλισμένα με πάρα πολύ μεγάλη τεχνική βοήθεια και εμπειρία».

Και πρόσθεσε ότι «δεν θέλω να υποτιμήσω σε καμία περίπτωση την συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων και τεχνικών συμβούλων που εργάζονται όλο αυτό τον καιρό έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους και εργάζονται πολλές ώρες σε αυτή την διαπραγμάτευσης και είναι αναγκαία να μπορούν να συνεχίσουν και να ενισχυθούν» Σε ότι αφορά το κόστος αυτών των προσλήψεων και συμβάσεων που θα γίνουν ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως θέλει τώρα να το συζητήσει αλλά θα το απαντήσει στην Βουλή τις επόμενες ημέρες κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υποστήριξε την τροπολογία λέγοντας είναι αναγκαία καθώς πολλές συμβάσεις που είχαν γίνει ήταν τρίμηνες και έχουν λήξη ενώ ορισμένα από αυτά τα έργα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Έτσι και για λόγους διαφάνειας αποφασίστηκε να γίνουν 6μηνιαίες, εάν και πάλι μπορεί ο χρόνος αυτός να μην είναι επαρκείς αλλά σίγουρα δίνει μεγαλύτερες ευχέρεια…»

Την έντονη διαφωνίες τους για την τροπολογία αυτή εξέφρασαν ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας για νέους ρουσφετολογικούς διορισμούς, που κανείς δεν λέει πόσο κοστίζουν στον έλληνα φορολογούμενο και πόσα χρήματα θα πάρει ο κάθε ένας από αυτούς του εμπειρογνώμονες. Η τροπολογία αυτή αναμένεται να καταψηφιστεί από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Αντίθετα το νομοσχέδιο επί της αρχής , όπως έχουν δηλώσει οι εισηγητές των κομμάτων θα ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΠΟΤΑΜΙ, ενώ αντίθετα καταψηφίσουν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε